Αρχική Ελλάδα Τράπεζες: Πώς θα γίνεται η είσοδος στα καταστήματα από την Δευτέρα

Τράπεζες: Πώς θα γίνεται η είσοδος στα καταστήματα από την Δευτέρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Tις προϋποθέσεις πραγματοποίησης συναλλαγών στα τραπεζικά καταστήματα μετά τα πρόσφατα επιπλέον μέτρα κατά της πανδημίας, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ).

Ειδικότερα σε ανακοίνωση της αναφέρει:

«Με την ΚΥΑ αριθμός Δ1α/Γ.Π.οικ. 69136 (ΦΕΚ Β’ 5138/5.11.2021) θεσπίστηκαν νέα μέτρα προστασίας για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ως εκ τούτου από τη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021, όσοι συναλλασσόμενοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν, με φυσική παρουσία, συναλλαγή σε τραπεζικό κατάστημα θα πρέπει:

  1. Να διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών) ή
  2. εναλλακτικά να διαθέτουν βεβαίωση πρόσφατου αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (μοριακού ή rapid) COVID-19.
  3. Τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να συνοδεύονται από το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας των συναλλασσομένων (το οποίο είναι ούτως ή άλλως απαραίτητο για το σύνολο των τραπεζικών συναλλαγών).
  4. Οι έλεγχοι θα γίνονται κατά την είσοδο με τη διαδικασία που θα καθοριστεί από τις τράπεζες μέλη της ΕΕΤ και θα τελούν σε συνάρτηση με τη γεωγραφική περιοχή και το είδος των παρεχόμενων ανά κατάστημα υπηρεσιών.
  5. Σημειώνεται ότι μη συμμόρφωση των συναλλασσομένων προς τα ανωτέρω θα καταγράφεται στο τηρούμενο από τα καταστήματα βιβλίο συμβάντων και θα αναφέρεται αρμοδίως στις αρχές.
  6. Τέλος, υπενθυμίζεται στους συναλλασσόμενους ότι η καταπολέμηση της πανδημίας προϋποθέτει την τήρηση των μέτρων ασφαλείας από όλους μας. Ενδείκνυται ως εκ τούτου η χρήση των εναλλακτικών δικτύων εξυπηρέτησης (ΑΤΜ που είναι εγκατεστημένα σε εξωτερικούς χώρους), και των ευρύτατων δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής τραπεζικής».

Οι υπάλληλοι θα ελέγχουν rapid test και πιστοποιητικά

Υπενθυμίζουμε πως οι διοικήσεις των τραπεζών αποφάσισαν να επιφορτιστούν οι τραπεζικοί υπάλληλοι με τον έλεγχο των απαραίτητων πιστοποιητικών (πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή αρνητικό rapid ή PCR test για τους ανεμβολίαστους) που θα ανοίγουν τις πόρτες των τραπεζών στο συναλλασσόμενο κοινό και δεν θα αναθέσουν σε εταιρείες σεκιούριτι την εφαρμογή του μέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ληφθούν μέτρα ώστε να μη βρεθούν οι τράπεζες αντιμέτωπες με πρόστιμα λόγω μη τήρησης των μέτρων από πελάτες. «Αν υπάρξουν τέτοια περιστατικά, έχουμε αποφασίσει να τα καταγράφουμε στο βιβλίο συμβάντων του καταστήματος», αναφέρει στέλεχος τράπεζας.

Μετά και την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα νέα μέτρα, αναμένεται να σταλούν αναλυτικές οδηγίες στα καταστήματα των τραπεζών. Σημειώνεται πως η ΟΤΟΕ αντιδρά έντονα σε αυτή την απόφαση και καλεί τους υπαλλήλους να μην συμμορφωθούν με την οδηγία.