Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Τράπεζες: Ανοίγουν την κάνουλα των δανείων για τις επιχειρήσεις

Τη «στρόφιγγα» της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο στην κρίση του κορονοϊού άνοιξαν οι τράπεζες, αξιοποιώντας τα εργαλεία που παρέχει το Ευρωσύστημα και η ΕΕ.

Ήδη έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες χρηματοδοτικές διευκολύνσεις και σύντομα αναμένεται όλες οι τράπεζες να λανσάρουν προϊόντα που απευθύνονται ειδικά στις επιχειρήσεις των πληγέντων ΚΑΔ σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Η ΕΑΤ ανακοίνωσε εχθές, Τρίτη, ότι οι εγχώριες επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στα μέτρα ανακούφισης από τον Covid-19 μπορούν να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να εξασφαλίσουν κεφάλαιο κίνησης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη δράση αυτή από την Τρίτη 28/4/20 στο https://www.ependyseis.gr.

Το επιτόκιο θα επιδοτείται κατά 100% από την ΕΑΤ για δύο χρόνια και το ύψος του δανείου θα ανέρχεται έως το 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης ή έως το 50% των παραγγελιών τρέχοντος έτους. Η διάρκεια κάθε δανείου ορίζεται από 24 έως 60 μήνες από την εκταμίευση του δανείου και θα παρέχεται δυνατότητα περιόδου χάριτος από 6 έως 12 μήνες.

Ήδη η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την ΕΑΤ για τη χορήγηση ρευστότητας στους εταιρικούς πελάτες της, ενώ αντίστοιχες ενέργειες δρομολογούν και οι υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες. Το ανώτατο ύψος του δανείου ανά επιχείρηση, ανέρχεται στις 500 χιλ. ευρώ ενώ οι επιχειρήσεις μπορούν να συμμετέχουν και στα υφιστάμενα Υποπογράμματα του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, με την προϋπόθεση ότι η συνολική τους χρηματοδότηση δε θα υπερβαίνει το 1,5 εκ. ευρώ.

Δάνεια ύψους έως το 25% του τζίρου τους για το 2019

Τον τόνο έδωσε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εξήγγειλε ότι από τις αρχές Μαΐου θα έχουν τη δυνατότητα επιχειρήσεις να λαμβάνουν δάνεια ύψους έως το 25% του τζίρου τους για το 2019, ενώ το κράτος θα εγγυάται το 80% του δανείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου το 85% των επιχειρήσεων της χώρας έχει ενταχθεί στους ΚΑΔ και ένα από τα βασικά εργαλεία για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις ύψους 7 δισ. ευρώ με κρατική εγγύηση.

Τις προβλέψεις επιβεβαιώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία αναμένει αύξηση της ζήτησης δανείων από τις επιχειρήσεις αλλά και μεγάλη μείωση της αντίστοιχης ζήτησης από τα νοικοκυριά για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αντιθέτως, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2020, ενώ η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, εκτιμά η κεντρική τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη:

Εξίσωση τρίτεκνων οικογενειών με πολύτεκνες – Τι αλλάζει

Άρθρο της δικηγόρου Μαργαρίτας Κάρδαρη Eξετάζεται από την Κυβέρνηση να...

Τα κυβερνητικά “σπρίνγκ ρόλς” και η “έκπληξη” στον Ανδρουλάκη

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

156 προσλήψεις στην Ελληνική Αεροπορικής Βιομηχανίας– Οι επτά ειδικότητες και οι θέσεις

Σε 7 ανέρχονται οι ειδικότητες που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη της ΕΑΒ. Η Βιομηχανία ανακοίνωσε 156 προσλήψεις, για τις ανάγκες της στην Τανάγρα.

Αυτός είναι ο μηνιαίος μισθός και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών – Τι σύνταξη λαμβάνουν

Ακόμη πιο...ελκυστικές γίνονται διαχρονικά οι θέσεις στην Ευρωβουλή λόγω των υψηλών αποζημιώσεων που παρέχονται στους εκλεγέντες.

Ενημερωτικό Δελτίο

“Στα Τάρταρα” η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων

Οι μισθοί μπορεί να έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια αλλά η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει φτάσει "στα Τάρταρα" σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία...

Πρόστιμο €337,5 εκατ. στη Mondelez από την Κομισιόν – Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που ζητούν κατάργηση των Γεωγραφικών Περιορισμών

Η επιβολή προστίμου ύψους 337,5 εκατ. ευρώ στη Mondelez International από την Κομισιόν, λόγω παρεμπόδισης του διασυνοριακού εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών, φαίνεται πως...

Εξίσωση τρίτεκνων οικογενειών με πολύτεκνες – Τι αλλάζει

Άρθρο της δικηγόρου Μαργαρίτας Κάρδαρη Eξετάζεται από την Κυβέρνηση να ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία ως προς την εξίσωση από πλευράς προνομίων των τρίτεκνων οικογενειών με τις...

Πώς θα μειώσετε τα τεκμήρια των ακινήτων στις φορολογικές δηλώσεις

Τη δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά τα τεκμήρια διαβίωσης των κατοικιών τους έχουν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις εκατομμύρια φορολογούμενοι αξιοποιώντας το δικαίωμα τροποποίησης των δεδομένων...