Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Τράπεζα της Ελλάδος: Το 2023 θα είναι πιο δύσκολη χρόνια

«Ένα δύσκολο 2023 είναι προ των πυλών και χωρίς πανικό πρέπει να συνειδητοποιήσει όλη η αγορά σε τι κινδύνους μπορεί να βρεθεί εκτεθειμένη». Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος σε μια συζήτηση με το powergame.gr για το τι έχουμε μπροστά μας, σαν απόρροια του διεθνούς περιβάλλοντος (πληθωρισμός, ενεργειακά, αύξηση επιτοκίων, ύφεση στην Κεντρική Ευρώπη) εμφανίστηκαν πιο προβληματισμένες από ποτέ, αν σαν αφετηρία λάβουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία και τι συνέβη από τότε.

«Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δούμε ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων, πολύ πιο μικρό βέβαια από ό,τι συνέβη στην οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, ικανό όμως να φρενάρει την ανάπτυξη της χώρας» επισημαίνουν κύκλοι της κεντρικής τράπεζας χωρίς να αγνοούν από την άλλη πλευρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά σημαντικά βήματα σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους της και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, με το τραπεζικό σύστημα πραγματικά να γράφει θετικές εξελίξεις.

«Υπάρχουν σημεία που πρέπει να προσέξουμε» παρατηρεί ανώτατος παράγοντας στα κεντρικά γραφεία της Ομήρου, «ειδικά όταν στην Ευρώπη πνέει άνεμος στασιμοπληθωρισμού, με χώρες όπως η Γερμανία και Ιταλία, άμεσα εξαρτώμενες από την ενέργεια, που θα μπουν σε ύφεση».

Τι περιμένουμε το 2023
«Η ελληνική οικονομία», συνεχίζει, «θα συνεχίσει να έχει θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης, ακόμη και όταν αυτός υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 2%, έναντι 6% plus σήμερα… Εν αναμονή όμως των δυσκολιών του 2023, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα δεδομένα:

Κατ’ αρχήν, η άνοδος των επιτοκίων – παρά τη θετική επίπτωση στα οργανικά έσοδα των τραπεζών (που λογικά θα αντισταθμισθεί από την αντίστοιχη ανατιμολόγηση στις καταθέσεις)- θα επιβαρύνει το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων, τόσο των νοικοκυριών, όσο και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Προσθετικά σε αυτό, αρνητικά θα επηρεάσει το διαθέσιμο εισόδημα η αύξηση της τιμής του ρεύματος που ήδη αποτυπώνεται σε εξαιρετικά «φουσκωμένους» λογαριασμούς.
Και αν υπολογίσει κανείς ότι το Δημόσιο δεν μπορεί εσαεί να στηρίζει οριζόντια νοικοκυριά και επιχειρήσεις , μπορεί εύκολα να φτιάξει το παζλ μιας αλλαγής της εικόνας στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων κόκκινων δανείων.
Αυστηρές συστάσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος
Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) δεν σταματά να κάνει αυστηρότατες και συγκεκριμένες συστάσεις στις τράπεζες για την ανάγκη συγκέντρωσης κεφαλαίων, στο πλαίσιο των εκδόσεων MREL (Minimum Requirement of Eligible Liabilities) με στόχο τη δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων, buffets ή αλλιώς «μαξιλαριών» ασφαλείας.

Όπως έχουμε γράψει επανειλημμένως, κεφάλαια που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες ώστε σε περίπτωση μιας «χρεοκοπίας» να μην επιβαρυνθούν οι καταθέτες. Είναι η οδηγία της Ευρωπαϊκής Αρχής SRB, η οποία θέτει και τους στόχους σε κάθε όμιλο για το ποσοστό που πρέπει να τηρεί σε ποιοτικά εποπτικά κεφάλαια (τα μαξιλάρια τους).

Μόλις προχθές, η Alpha Bank βγήκε στις διεθνείς αγορές παρά το δυσθεώρητο κόστος και άντλησε 400 εκατ. ευρώ, σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Ήταν η μόνη μετά τη Eurobank τον Ιούνιο που τόλμησε να βγει στις αγορές. Εξ ου και πηγές της ΤτΕ σχολίαζαν στο powergame.gr ότι «με την κίνηση αυτή η Alpha Bank έδειξε ότι ακολουθεί τους κανόνες».

Αντιφατικά μηνύματα τραπεζών για MREL και μέρισμα
Με τη σημερινή στάση τους, οι τράπεζες δίνουν αντιφατικά μηνύματα προς τους Ευρωπαίους Επόπτες (την SRB, τον SSM και βέβαια την ΤτΕ που ευθυγραμμίζεται με τον SSM). Όπως αναφέρουν κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος, «από τη μία πλευρά προετοιμάζονται να υποβάλουν αίτημα για διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023 και μετά, ενώ, από την άλλη πλευρά, με αφορμή το υψηλό κόστος άντλησης κεφαλαίων, απαντούν στα κλιμάκια του SSM ότι θα αναβάλλουν το χρονοδιάγραμμα των εκδόσεων MREL για καλύτερες συνθήκες αργότερα».

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Τα “brainstorimg” Δούκα, οι τηλε-μεταγγραφές της Αττικής και ο γάμος της σεζόν

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

«Γιατί τον αφήνουν ελεύθερο;» – Ξεσπάει η γιαγιά της συζύγου του Απόστολου Λύτρα

Σοκαρισμένη από το ξυλοδαρμού της εγγονής είναι η γιαγιά της συζύγου του Απόστολου Λύτρα και απορεί για το γεγονός πως ο ποινικολόγος κυκλοφορεί ελεύθερος. Η...

Απόστολος Λύτρας: Ποτέ δεν “επινόησα” το αφήγημα ότι δήθεν έπεσε η σύζυγός μου από την σκάλα – Εκείνη το επέλεξε

Ο Απόστολος Λύτρας έκανε μια νέα δήλωση, με μία ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα της Τρίτης, στην οποία είπε ότι ξεκίνησε συμβουλευτικό- θεραπευτικό...

Η Ανακοίνωση των Εισαγγελέων για τη μη προφυλάκιση του δικηγόρου Α. Λύτρα

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) εξέδωσε εκτενή ανακοίνωση σε βάρος των δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν το θέμα της προφυλάκισης του δικηγόρου Απόστολού Λύτρα, μετά...

ΚΕΘΕΑ: Οι δράσεις για την πρόληψη των εξαρτήσεων

Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών 2024 η οποία γιορτάζεται στις 26 Ιουνίου, το ΚΕΘΕΑ πραγματοποιεί πανελλαδική καμπάνια με σύνθημα #Πάμε μαζί, για να...