Πέμπτη, Οκτώβριος 6, 2022
Αρχική Ελλάδα Τραγωδία στο Μάτι: Ο εισαγγελέας είπε «Όχι» στο αίτημα του ανακριτή

Τραγωδία στο Μάτι: Ο εισαγγελέας είπε «Όχι» στο αίτημα του ανακριτή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Δεν έκανε δεκτό ο εισαγγελέας το αίτημα του ανακριτή για άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για κακούργημα σε κάποιους από τους κατηγορουμένους στη δικογραφία για το Μάτι.

Κατόπιν αυτού παραμένουν για τους εμπλεκόμενους οι κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, όπως αυτό της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και των σωματικών βλαβών από αμέλεια.

Κατά τον εισαγγελέα, το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης που ο ανακριτής έκρινε ότι προέκυπτε κάνοντας επίκληση νεότερων στοιχείων, προϋποθέτει δόλο που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν προκύπτει.

Το αίτημα

Ο ανακριτής που χειρίζεται την δικογραφία υπέβαλε το αίτημά του πριν από λίγες ημέρες, κάνοντας επίκληση των νεότερων στοιχείων που έχει στα χέρια του (κυρίως καταθέσεις). Κατά την κρίση του έπρεπε να ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη για το αδίκημα της θανατήφορας έκθεσης, σε ορισμένους από τους εμπλεκόμενους πυροσβέστες και μερικά ακόμη πρόσωπα. Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο σχετικό αίτημα περιλαμβάνονταν μόνο καταθέσεις και μία πραγματογνωμοσύνη, στοιχεία δηλαδή γνωστά στους εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα πριν ακόμα ασκήσουν την ποινική δίωξη.

Κατά τον εισαγγελέα, ο οποίος μελέτησε την παραγγελία του ανακριτή, η άσκηση τέτοιας δίωξης θα σήμαινε ότι οι Πυροσβέστες είχαν αποδεχθεί το θανατηφόρο αποτέλεσμα, κάτι όμως που δεν προέκυψε από τα στοιχεία της δικογραφίας. Αντίθετα υπήρχαν καταθέσεις κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι μίλησαν για αγώνα που έδωσαν οι πυροσβέστες προκειμένου να τους βγάλουν από τις φλόγες, αλλά και για τον κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι ίδιοι στη μάχη με τη φωτιά. Μάλιστα, στην απάντηση που δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας, σημειώνει και τον κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες αλλά και το ότι καταστράφηκε η καριέρα τους αμέσως μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, πριν από δύο χρόνια, όταν στη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 100 συνανθρωποι μας.