Αρχική Διεθνή Τουρκία: Νέα παράνομη NAVTEX στην περιοχή ερευνών του Nautical Geo

Τουρκία: Νέα παράνομη NAVTEX στην περιοχή ερευνών του Nautical Geo

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Νέα παράνομη NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία, δεσμεύοντας την περιοχή ερευνών του Nautical Geo από σήμερα, 3 Οκτωβρίου, μέχρι και την Τρίτη 5 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι με κυπριακή NAVTEX, το Nautical Geo θα πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχή που αμφισβητείται από την Τουρκία, η οποία επιχειρεί να τη σφετερισθεί, “βαφτίζοντάς” τη μονομερώς ως τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Επιρρίπτει εκ των προτέρων ευθύνες σε Ελλάδα και Κύπρο
Χθες, Σάββατο (03/10), το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έκανε λόγο για “μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες” των δύο χωρών, ενώ επέρριψε ευθύνες σε αυτές για την ένταση που ενδέχεται να δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απαιτώντας την ακύρωση νόμιμων δραστηριοτήτων στην Κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρθηκε σε παραβίαση της υφαλοκρηπίδας της, σχετικά με τις έρευνες του National Geo ανατολικά της Κρήτης, ενώ απηύθυνε προειδοποίηση προς “τρίτες χώρες” να μην εμπλέκονται στις ενέργειες Ελλάδας και Κύπρου, κάνοντας σαφή υπαινιγμό στην αμυντική συμμαχία της χώρας μας με την Γαλλία.

Όλη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

“Όπως είναι γνωστό, ο λόγος για τις εντάσεις καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις για τη θαλάσσια δικαιοδοσία της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και οι μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ στην περιοχή.

Ο πρόεδρος Ερντογάν πρότεινε στην ΕΕ να συγκαλέσει μια ολοκληρωμένη διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο πέρυσι και η ΤΔΒΚ, ο συνιδιοκτήτης του νησιού, έκανε μια λεπτομερή πρόταση στην ελληνοκυπριακή πλευρά στις 13 Ιουλίου 2019 σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων.

Ενώ όλες αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, φαίνεται ότι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Κύπρου προχώρησαν σε μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες τους τελευταίους μήνες αυξάνοντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πράγματι, εκτός από τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Κύπρου ανακοίνωσε επίσης ότι θα διεξαγάγει έρευνα με τρόπο που θα παραβιάζει τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας από τις 3 Οκτωβρίου, με πλοίο με σημαία Μάλτας, ιταλικής ιδιοκτησίας. Η Ε/Κ Διοίκηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα ξεκινήσει μια νέα γεώτρηση στα νότια του νησιού τον Νοέμβριο.

Όλες αυτές οι μονομερείς ενέργειες θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γίνονται τα απαραίτητα βήματα στο πεδίο και στο διπλωματικό κανάλι ενάντια σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και επισημαίνεται σε τρίτες χώρες ότι δεν πρέπει να αποτελούν όργανο αυτών των δράσεων.

Η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο”.