Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία προκειμένου να ανακαλύψουν ζωντανούς ανθρώπους στη Βηρυτό, καθώς η τεράστια έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 135 άτομα,  ενώ περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και δεκάδες άλλοι εξακολουθούν και αγνοούνται, όπως είπε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βηρυτός, στο στρατό ο έλεγχος

Η λιβανική κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για δύο εβδομάδες, την πόλη της Βηρυτού, καθώς οι εκρήξεις προκάλεσαν άνευ προηγούμενου υλικές ζημιές, ενώ παρέδωσε τον έλεγχο της ασφάλειας της πρωτεύουσας στον στρατό.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό οι εμπλεκόμενοι

Το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου συμφώνησε να θέσει όλους τους αξιωματούχους του λιμένα της Βηρυτού, οι οποίοι επέβλεπαν την αποθήκευση και ασφάλεια από το 2014, σε κατ’ οίκον περιορισμό, αναφέρουν υπουργικές πηγές. Δεν είναι σαφές πόσους αξιωματούχους αφορά η απόφαση ούτε το επίπεδο αρχαιότητάς τους στις εν λόγω θέσεις.

Ο στρατός θα επιβλέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό εωσότου καθοριστούν τυχόν ευθύνες για την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι.

Επιπλέον, η λιβανική κυβέρνηση ζήτησε να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση των τόνων νιτρικού αμμωνίου, το οποίο προκάλεσε την πολύνεκρη έκρηξη μία ημέρα πριν.

Οι Λιβανέζοι δείχνουν την αλληλεγγύη τους προσφέροντας σπίτια ή δωμάτια σε όσους έμειναν άστεγοι 

Εκατοντάδες Λιβανέζοι προσφέρουν καταφύγιο σε εντελώς άγνωστους σε αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους από την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης, τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #OurHomesAreOpen (σ.σ. «Τα σπίτια μας είναι ανοιχτά») στα αραβικά και τα αγγλικά, πολλοί χρήστες προσφέρουν ένα κρεβάτι ή και ένα σπίτι που έχουν και δεν το κατοικούν, στα θύματα. Σχεδόν όλοι αναρτούν το όνομά τους, το τηλέφωνό τους και λεπτομέρειες για το μέγεθος και την τοποθεσία του σπιτιού.