Οι κύριοι πολιτικοί αντίπαλοι του Ταγίπ Ερντογάν έχουν αντιμετωπίσει μια άνευ προηγουμένου καταστολή, με περισσότερους από 500 συλληφθέντες σε μόλις εννέα μήνες, σύμφωνα με ανασκόπηση του Reuters για μια εκτεταμένη έρευνα που έχει επιταχυνθεί δραματικά τις τελευταίες ημέρες.

Ο Ερντογάν δηλώνει ότι η έρευνα αντιμετωπίζει αυτό που αποκαλεί ένα διεφθαρμένο δίκτυο που είναι σαν «ένα χταπόδι με τα πλοκάμια του να εκτείνονται σε άλλα μέρη της Τουρκίας και στο εξωτερικό».

Η έρευνα, που ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη αλλά έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, έχει στοχεύσει μόνο δήμους που διοικούνται από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το κόμμα του ιδρυτή της σύγχρονης κοσμικής Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Το CHP αρνείται τις κατηγορίες για διαφθορά και τις χαρακτηρίζει ως μια απροκάλυπτη προσπάθεια να εξαλειφθεί μια δημοκρατική εναλλακτική λύση για τους Τούρκους, μια κατηγορία που η κυβέρνηση απορρίπτει.

Η καταστολή ενισχύει την εικοσαετή εξουσία του Ερντογάν σε μια εποχή που η επιρροή της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη έχει αυξηθεί. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με διπλωμάτες και αναλυτές, έχει προκαλέσει μόνο ήπια κριτική από τους δυτικούς συμμάχους ως απειλή για τη δημοκρατία, ακόμη και όταν ξέσπασαν διαδηλώσεις την άνοιξη.

Σύμφωνα με την εξέταση των νομικών εγγράφων και των κρατικών αποκαλύψεων, 14 εκλεγμένοι δήμαρχοι του CHP, μεταξύ των οποίων ο Εκρέμ Ιμάμογλου της Κωνσταντινούπολης – ο κύριος αντίπαλος του Ερντογάν – και περισσότεροι από 200 μέλη του κόμματος ή τοπικοί αξιωματούχοι έχουν φυλακιστεί εν αναμονή της δίκης τους.

Από τη σειρά πραξικοπημάτων της δεκαετίας του 1960, του 1970 και του 1980, δεν έχουν απομακρυνθεί από τα αξιώματά τους τόσο υψηλόβαθμοι πολιτικοί ηγέτες με βάση ακόμη μη δημοσιευμένα στοιχεία, τα οποία οι δικηγόροι των υπόπτων απορρίπτουν ως κατασκευασμένα.

«Αυτές οι έρευνες χρησιμοποιούνται ως εργαλείο πολιτικής εξάντλησης και όχι ως αντικειμενική διερεύνηση συγκεκριμένων γεγονότων», δήλωσε ο Ερτουγκρούλ Γκουνάι, πρώην υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού στα υπουργικά συμβούλια του Ερντογάν μεταξύ 2007 και 2013.

Παραιτήθηκε από το κυβερνών Κόμμα ΑΚΡ (AKP) μετά τη σύλληψη χιλιάδων Τούρκων στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί το 2013. Η τελευταία νομική πρωτοβουλία, αν και μικρότερης κλίμακας, έχει προχωρήσει περαιτέρω στοχεύοντας μια μελλοντική κυβέρνηση που βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Αυτό αντανακλά «την ανησυχία και τον πανικό που έχει το κυβερνών κόμμα (του Ερντογάν) για τις επόμενες εκλογές», δήλωσε ο Γκουνάι στο Reuters.

Ο Ερντογάν και οι υπουργοί του έχουν επανειλημμένα απορρίψει ως αβάσιμες τις κατηγορίες των επικριτών για δικαστική παρέμβαση, λέγοντας ότι τα ανεξάρτητα δικαστήρια χρειάζονται χρόνο για να εξετάσουν τα αποδεικτικά στοιχεία.

Λένε ότι τέτοιες κριτικές αντανακλούν την αντιπολίτευση που λογοδοτεί για τις παράνομες πρακτικές της και τις εσωτερικές διαμάχες, και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του κοινού.

«Πρόκειται για νομική διαδικασία, όχι πολιτική. Δεν εμπλεκόμαστε σε καμία πτυχή αυτής της διαδικασίας», δήλωσε ο Ερντογάν στους βουλευτές του AKP στο κοινοβούλιο την Τετάρτη.