Τον Σεπτέμβριο, δηλαδή με καθυστέρηση ακόμη ενός μηνός, αναμένεται να ξεκινήσει η πολυδιαφημισμένη λοταρία αποδείξεων του υπουργείου Οικονομικών για όσους χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα στις καθημερινές συναλλαγές τους, ώστε να εξασφαλίσουν το έμμεσο αφορολόγητο όριο.
Το μέτρο της λοταρίας μπαίνει σε τροχιά εφαρμογής μετά την ψήφιση (χθες) της τροπολογίας που καθορίζει ότι τα χρηματικά έπαθλα των τυχερών φορολογουμένων θα είναι αφορολόγητα.
Ο φετινός κρατικός Προϋπολογισμός περιλαμβάνει κονδύλι 12.000.000 ευρώ για τους τυχερούς της κληρωτίδας του υπουργείου Οικονομικών, καθώς είχε συνταχθεί πέρυσι με βάση την πρόβλεψη ότι οι κληρώσεις θα άρχιζαν από την αρχή του έτους και ότι κάθε μήνα θα αναδεικνύονταν 1.000 τυχεροί, οι οποίοι θα κέρδιζαν από 1.000 ευρώ ο καθένας. Η καθυστερημένη έναρξη εφαρμογής του μέτρου αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των φορολογουμένων που θα επιβραβευτούν για τις συναλλαγές που έκαναν με πλαστικό χρήμα.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι τράπεζες θα στέλνουν στο υπουργείο το συνολικό ποσό των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί με πλαστικό χρήμα ανά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). Στη συνέχεια, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα επεξεργάζεται τα στοιχεία και θα προχωράει στην ταυτοποίηση των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν με πλαστικό χρήμα με τους ΑΦΜ των φορολογούμενων οι οποίοι θα μπαίνουν στην κλήρωση. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα αποδίδεται σε κάθε φορολογούμενο-ΑΦΜ ένας συγκεκριμένος αριθμός ηλεκτρονικών λαχνών (π.χ. ένας λαχνό ανά 1.000 ευρώ δαπάνης με πλαστικό χρήμα). Το υπουργείο Οικονομικών θα διενεργεί ηλεκτρονικές κληρώσεις, από τις οποίες θα προκύπτουν οι τυχεροί που θα κερδίζουν το χρηματικό έπαθλο. Το ποσό των 1.000 ευρώ θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο ΤΑXISnet.
Στο μεταξύ, από χθες σχεδόν όλο το φάσμα της αγοράς λιανικών πωλήσεων και παροχής υπηρεσιών θα πρέπει να διαθέτει συσκευή ηλεκτρονικής χρέωσης καρτών POS, ώστε να αποδέχεται πληρωμή με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.