Αρχική Υπουργεία Το σχέδιο της κυβέρνησης για την στρατιωτική θητεία

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την στρατιωτική θητεία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στα τέλη του τρέχοντος έτους θα προωθηθεί το σχέδιο για τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είπε μιλώντας στο 12ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότ δεν θα υπάρξει αύξηση της στρατιωτικής θητείας. 

Ο υπουργός είπε, πως στόχος είναι, οι νέοι οπλίτες να αποκτήσουν δεξιότητες και πιστοποιητικά στο πλαίσιο της θητείας. Ανέφερε, πως θα αξιοποιηθούν τα καλύτερα μυαλά και οι οπλίτες θα μπορούν να συμμετέχουν σε σεμινάρια για την απόκτηση πιστοποιητικών για χρήση υπολογιστών, ξένων γλωσσών, χειρισμού ειδικών μηχανημάτων, μαγείρων και άλλων δεξιοτήτων.

Ακόμη, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε, ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο αναβάθμισης της ΕΑΒ, για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, Όπως είπε, στόχος είναι να αναλάβει η ΕΑΒ την αναβάθμιση των F-16 και άλλα έργα, ώστε να σταθεί η αμυντική βιομηχανία στα πόδια της. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως είπε, θα υπάρξουν συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς.

Τόνισε, πως επιδιώκεται στο πλαίσιο της θωράκισης της χώρας η απεμπλοκή με το θέμα των Μιράζ, που είναι σημαντικό όπλο, ενώ όπως ανέφερε την Τετάρτη, θα επισκεφθεί το Παρίσι για διαπραγματεύσεις με την ομόλογό του σχετικά με την αγορά δυο πλοίων. Εξήγησε ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ μετά την υπογραφή της χθες, δίνει νέες προοπτικές και “δεν είναι εξοπλισμοί και άλλα”, καθώς “όποιος θίγει το συμφέρον του ενός, θίγει και του άλλου”. “Δεν είμαστε πολεμοχαρείς, ούτε θέλουμε πολέμους” είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος αλλά σημείωσε πως είναι σημαντικό να υπάρχει σοβαρό δόγμα αποτροπής ώστε να γνωρίζουν οι αντίπαλοι ότι θα έχουν μεγάλο κόστος με ελάχιστο όφελος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε τη διαφωνία της κυβέρνησης με τη συμφωνία των Πρεσπών, υπενθύμισε πως από την πρώτη στιγμή, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας και του αμερικανού πρέσβη έθεσε το ζήτημα της τήρησης της από τα Σκόπια, καθώς όπως ανέφερε, όταν παραβιάζεται ένας από τους βασικούς όρους, που είναι το όνομα, μπορεί να προκύψει αμφισβήτησή της με επιχειρήματα και στέρεη βάση.

Εξήγησε, ότι η επιτήρηση του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων, καθώς αυξάνεται η επιρροή της Ελλάδας στην περιοχή, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα κέρδιζαν η Βουλγαρία ή και η Τουρκία, που ενδιαφέρονταν να αναλάβουν το έργο του αποκαλούμενου “air policing” των Σκοπίων. “Αν δεν το κάναμε, θα ήταν μεγάλη χαμένη ευκαιρία” είπε χαρακτηριστικά.