Αρχική Πολιτική Το “καλάθι” του Τσίπρα για την ΔΕΘ – Περιλαμβάνει μειώσεις φόρων και...

Το “καλάθι” του Τσίπρα για την ΔΕΘ – Περιλαμβάνει μειώσεις φόρων και εισφορών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με…γεμάτo καλάθι ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Κι αυτό, γιατί ο κατάλογος των οικονομικών εξαγγελιών στις οποίες θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά και ασφαλιστικές “ανάσες” σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο της ατζέντας της ΔΕΘ θα βρεθούν παρεμβάσεις για τη μείωση των φορολογικών βαρών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, οι μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών και νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για ενίσχυση της απασχόλησης.

Σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και με τους επιστημονικούς φορείς σχετικά με το ποσοστό της αναπροσαρμογής (εκτιμάται πως θα κλειδώσει κοντά στο 4,5%), ενώ θα επαναλάβει την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση του κατώτατου.  Στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί σε δύο φάσεις μέσα στο 2019, αρχής γενομένης από την 1ηΙανουαρίου και εν συνεχεία τον Ιούλιο του 2019.

Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών εξετάζεται η μείωση τους στο 13,3%, από 20% επί του αθροίσματος του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές.

Ακόμη, εξετάζεται η αντικατάσταση του ποσοστού των εισφορών για εφάπαξ και επικούρηση  των ελεύθερων επαγγελματιών με ένα προκαθορισμένο ποσό, σημαντικά μικρότερο από αυτό που αντιστοιχεί σήμερα (4%+7%).