Οι παραιτήσεις του Μάκη Βορίδη, τριών υφυπουργών και ενός γενικού γραμματέα, με φόντο την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν αποτέλεσαν έκπληξη.

Ήδη από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα από τις Βρυξέλλες, ήταν φανερό πως δεν είχε σκοπό να το προσπεράσει.

«Δεν σχολιάζω συχνά ζητήματα εσωτερικής επικαιρότητας ευρισκόμενος στο εξωτερικό. Ήμουν όλη μέρα χωρίς τηλέφωνα στη Σύνοδο Κορυφής, δεν έχω ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο της δικογραφίας. Θα το κάνω πολύ σύντομα και όταν πάρω τις αποφάσεις μου θα τις μάθετε» είπε, και η σημειολογία αλλά και το ύφος του μαρτυρούσαν την ενόχλησή του.

Παρότι η κυβέρνηση είχε υιοθετήσει ως βασική γραμμή άμυνας ότι η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει διαχρονικές και διακομματικές ρίζες —γεγονός που κανείς δεν αμφισβητεί— και ότι η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν εκείνη που επιχείρησε να «κόψει τον γόρδιο δεσμό» εντάσσοντας τον Οργανισμό στην ΑΑΔΕ, είναι σαφές πως το ζήτημα έχει πλήξει την εικόνα της. Το πλήγμα αυτό έρχεται σε μια περίοδο που το Μαξίμου επιχειρεί να ανακτήσει την πολιτική του δυναμική μετά την τραγωδία των Τεμπών, με τον χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές να μετρά αντίστροφα.

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να καλυφθεί πίσω από τη γενικόλογη επίκληση της «διαχρονικής παθογένειας», καθώς οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες από υπουργούς και υφυπουργούς είναι —δικαίως— πολύ υψηλότερες.

Το κλίμα ήταν ήδη βαρύ από το πρωί της Πέμπτης, καθώς οι πρώτες πληροφορίες για το περιεχόμενο της δικογραφίας που έστειλε η ευρωπαϊκή εισαγγελία έφταναν στη Βουλή. Ταυτόχρονα, οι πρώτες συνομιλίες που περιλαμβάνονταν στις απολύτως νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ μεταξύ βουλευτών, κυβερνητικών στελεχών και υψηλόβαθμων παραγόντων του ΟΠΕΚΕΠΕ άρχισαν να διαρρέουν, δημιουργώντας πολιτικό πονοκέφαλο.

«Μπορεί να μην προκύπτουν ποινικές ευθύνες με μια πρώτη ματιά, όμως πολιτικά το ζήτημα είναι υπαρκτό. Δεν είναι εύκολο να υποστηρίξεις πελατειακές παρεμβάσεις για μη σύννομες υποθέσεις» παραδέχονταν στελέχη της ΝΔ, αποτυπώνοντας το βαρύ κλίμα που επικρατούσε τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το θέμα κυριάρχησε στη σύσκεψη του πρωινού καφέ της Πέμπτης, ωστόσο όλοι περίμεναν την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ο πρωθυπουργός πήγε το πρωί στο Μαξίμου, όπου και συζήτησε το θέμα με τους στενούς συνεργάτες του. Ειδοποιήθηκαν, μάλιστα, τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη να μην προβούν σε δημόσιες δηλώσεις και να αναμένουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού.

Η λογική ήταν ο διαχωρισμός ποινικών και πολιτικών ευθυνών. Ως προς το πρώτο σκέλος, το ποινικό, κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν: «Χρειάζεται ψυχραιμία. Η εμπειρία των προηγούμενων μηνών, των βιαστικών συμπερασμάτων με διάφορες διαρροές από μία μεγάλη δικογραφία, όπως ήταν αυτή για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, μας δείχνει ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε».

Σημείωναν, μάλιστα, πως «όταν μιλάμε για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες προσώπων, τότε πρέπει να προσέχουμε πολύ, να διαβάζουμε τα στοιχεία, να μη βιαζόμαστε, να δούμε αν αυτά τα στοιχεία περιγράφουν κάτι το οποίο έχει μια ποινική απαξία και όταν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, με πολύ μεγάλη προσοχή, τότε θα έχουμε ξεκάθαρη θέση». Διευκρίνιζαν, επίσης, πως «κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή», σε σχέση με το αν θα ακολουθηθεί μοντέλο Τριαντόπουλου ή κάτι άλλο.

Πολιτικά, ωστόσο, αναγνώριζαν το πρόβλημα: «Όταν μιλάμε για πολιτική αποτύπωση ενός πολύ σοβαρού ζητήματος, όπως είναι το ζήτημα των αγροτικών επιδοτήσεων, τότε δεν κρύβουμε τα λόγια μας. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε. Είναι σαφέστατο ότι αυτό το πράγμα, το οποίο συμβαίνει για δεκαετίες στη χώρα, είναι νοσηρό. Με ευθύνη συνολικά όσων έχουν κυβερνήσει».

Στη σύσκεψη αναλύθηκαν οι συνομιλίες των κυβερνητικών στελεχών που είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Όποιος είναι μέσα στις συνομιλίες δεν σημαίνει ότι παρανόμησε κάπου» έλεγαν κυβερνητικές πηγές, και προσέθεταν ότι «αξιολογήθηκαν οι πολιτικά προβληματικές συνομιλίες».

Έτσι, οδηγηθήκαμε στη λύση να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους οι υφυπουργοί Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστος Μπουκώρος, όχι όμως και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας, οι συνομιλίες του οποίου δεν έχουν κάτι μεμπτό. Οι παραιτήσεις τους έγιναν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό.

Κυβερνητικές πηγές μετά από αυτή την εξέλιξη ανέφεραν ότι οι όποιες αλλαγές στην κυβέρνηση αναμένονται μετά το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, ενώ διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνει συνολικός ανασχηματισμός αλλά μόνον αντικαταστάσεις των παραιτηθέντων.

Σχολίαζαν, επίσης, ότι η κάθε περίπτωση όσων αναφέρονται στη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαφορετική, καθώς και ότι η παραίτησή τους δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάτι ποινικά κολάσιμο, αλλά δεν συνάδει η τωρινή τους ιδιότητα με τα τότε αιτήματά τους.

Όσον αφορά τον Μάκη Βορίδη, σχολίαζαν ότι πρόκειται για μια τελείως διαφορετική περίπτωση και οι λόγοι της παραίτησής του περιγράφονται στην επιστολή του, δεδομένου ότι το όνομά του -όπως και του Λευτέρη Αυγενάκη- αναφέρεται στο διαβιβαστικό πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. Άρα, με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, οφείλει να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ωστόσο, «παραίτηση δεν σημαίνει και αποδοχή των όποιων κατηγοριών» ανέφεραν.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου: 

«Ανακοινώνεται ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκης Βορίδης υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, για τους λόγους που αναφέρονται στην επιστολή και η οποία επισυνάπτεται. Ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτησή του.

Παράλληλα, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστος Μπουκώρος, οι οποίες επίσης έγιναν δεκτές από τον Πρωθυπουργό.

Τέλος, την παραίτησή του υπέβαλε και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος.

Οι αντικαταστάτες των ανωτέρω θα ανακοινωθούν στις επόμενες ημέρες».

Η επιστολή παραίτησης του Μάκη Βορίδη

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ

Την 19/6/2025, μόλις ανακοινώθηκε η διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας περί «ΟΠΕΚΕΠΕ» στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και χωρίς να έχω δει το περιεχόμενό της, δήλωσα ότι ουδέν επιλήψιμο έχω πράξει.

θες διαβάστηκε η δικογραφία στη Βουλή και έλαβα γνώση της δικογραφίας. Επιβεβαιώθηκε αυτό που ήδη γνώριζα, ότι ουδέν σχετικό στοιχείο υφίσταται στη συγκεκριμένη δικογραφία που να μαρτυρά περί τελέσεως αξιόποινης πράξης από εμένα.

Ωστόσο, χθες το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι, κατά την κρίση του, η δικογραφία περιέχει ενδείξεις τελέσεως ποινικών αδικημάτων από εμένα και προτίθεται να υποβάλει σχετικό αίτημα σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής, κάτι που με καθιστά ύποπτο τελέσεως αξιοποίνου πράξεως.

Μετά ταύτα, και επειδή η ιδιότητα του υπόπτου τελέσεως αξιοποίνου πράξεως δεν συνάδει με την ιδιότητα του μέλους της κυβερνήσεως και προκειμένου να αφοσιωθώ στο μείζον για εμένα, που είναι η υπεράσπιση της αθωότητός μου ενώπιον του Κοινοβουλίου, καθώς και της τιμής και της υπολήψεώς μου, υποβάλλω την παραίτησή μου από το αξίωμα του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και παρακαλώ να την κάνετε δεκτή.

Με εκτίμηση,

Μάκης Βορίδης

Η επιστολή παραίτησης του Τάσου Χατζηβασιλείου

Προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Η τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ το 2021 δεν σχετίζεται και δεν αφορά καθόλου το αντικείμενο οικονομικής απάτης και των παράνομων επιδοτήσεων που διερευνώνται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Ως βουλευτής Σερρών, μιας κατεξοχήν αγροτικής περιφέρειας, θέλησα να αναζητήσω δυνατότητες για μεταβίβαση δικαιωμάτων μεταξύ αγροτών συζύγων, για λόγους ανωτέρας βίας, με βάση τις σχετικές διατάξεις.

Η ειλικρινής προσπάθειά μου να βοηθήσω τους συμπολίτες μου εντός του πλαισίου της νομοθεσίας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με παράνομες πράξεις ή οικονομικές συναλλαγές. Διευκρινίζω ότι το σχετικό αίτημα που διατύπωσαν, όπως είχαν το δικαίωμα, οι ενδιαφερόμενοι, δεν έγινε τελικά δεκτό από την υπηρεσία. Η πραγματικότητα δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
Όμως, για λόγους ευθιξίας, παρακαλώ όπως αποδεχθείτε την παραίτησή μου από τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών. Για μένα, προτεραιότητα αποτελεί η αδιατάρακτη πορεία του κυβερνητικού έργου για την ανάπτυξη της πατρίδας.

Σας ευχαριστώ για τη διαρκή εμπιστοσύνη και εκτίμηση.

Η επιστολή παραίτησης του Διονύση Σταμενίτη

«Προς τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, Όσον αφορά το περιεχόμενο της δικογραφίας και την αναφορά του ονόματος μου σε αυτήν, θέλω να σας ενημερώσω ότι ουδέποτε έχει υπάρξει το παραμικρό προς τη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για παράκαμψη διαδικασιών ή υπέρβαση αυτών, παρά μόνο -στην πραγματικότητα των διαλεχθεντων- συζήτηση για την εξέταση προβλημάτων των πολιτών – παραγωγών που τέθηκαν υπόψη μου.Θέλω να διευκρινίσω ότι για το ανακύψαν θέμα, αυτό που πραγματικά περιέχεται και αναφέρεται στη δικογραφία, αφορά ξεκάθαρα σε διάλογό μου, στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων μου.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, εργάστηκα με αφοσίωση και ευθύνη, λειτουργώντας με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Ωστόσο, για λόγους πολιτικής ευθιξίας και αντιλαμβανόμενος το πολιτικό κλίμα που δημιουργείται από τις τελευταίες εξελίξεις και τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, σας υποβάλλω την παραίτηση μου και παρακαλώ να γίνει δεκτή. Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μου κάνατε να με εμπιστευτείτε στη θέση του Υφυπουργού Αγροτικών Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Η δήλωση παραίτησης του Χρήστου Μπουκώρου
«Υπέβαλα πριν από λίγο την παραίτησή μου στον Πρωθυπουργό για λόγους ευθιξίας και προκειμένου να διευκολύνω το κυβερνητικό έργο.

Στα 11 χρόνια που υπηρετώ ως βουλευτής την πατρίδα και τους συμπολίτες μου στη Μαγνησία, δεν έφερα κανέναν, ούτε έναν, σε δύσκολη θέση με τη συμπεριφορά μου.

Δεν είμαι διατεθειμένος να επωμισθώ, ούτε κατ’ ελάχιστον, το βάρος όσων συμβαίνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τα βοσκοτόπια χωρίς κοπάδια, οι παράτυπες πληρωμές και οτιδήποτε άλλο δεν με αγγίζουν. Δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον τρόπο που πολιτεύομαι.

Για την ιστορία, η μία και συγκεκριμένη περίπτωση, για την οποία ενδιαφέρθηκα είναι η εξής: Η τηλεφωνική μου επικοινωνία, το 2021, με τον τότε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφορούσε αίτημα καρδιοπαθούς και διαβητικού συμπολίτη μας, για παράταση σε προγραμματισμένο έλεγχο, εξαιτίας της κρίσιμης κατάστασης της υγείας του.

Ο συγκεκριμένος μικροπαραγωγός προσπαθούσε επί αρκετό χρονικό διάστημα να επικοινωνήσει με τον Οργανισμό. Υπογραμμίζω ότι επρόκειτο για αίτημα παράτασης και όχι αποφυγής του ελέγχου. Τελικά, ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε κανονικά στην προκαθορισμένη ημερομηνία και ακολουθήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα στην αυστηρότερη εκδοχή τους.

Το σύντομο χρονικό διάστημα που ο πρωθυπουργός μού ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης εργάστηκα με ζήλο, αδιάκοπα. Τα αποτελέσματα της εργασίας μου εκτιμώ ότι είναι μετρήσιμα.

Ευχαριστώ θερμά όλους τους συνεργάτες μου και τους εργαζόμενους στο Υπουργείο, στο Κτηματολόγιο και στους Εποπτευόμενους Φορείς, οι οποίοι γνωρίζουν τη μεγάλη  προσπάθεια που συνολικά καταβάλλαμε.

Τέλος, απευθύνω θερμές ευχαριστίες στους συμπολίτες μου στη Μαγνησία για το ανεπανάληπτο κύμα συμπαράστασής τους και τη διαχρονική στήριξή τους και τους διαβεβαιώνω ότι παραμένω στις επάλξεις για τα συμφέροντα του τόπου μας από τη θέση του βουλευτή, που εκείνοι με έχουν τάξει.

Χρήστος Μπουκώρος

Βουλευτής Μαγνησίας».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις