Σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον που απαιτεί πολιτικούς με εμπειρία και ικανότητα διαχείρισης κρίσεων, και σε μια εποχή που η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να στρέφονται προς τη «δεξιά», ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μια στρατηγική επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προτείνοντας τον Κώστα Τασούλα για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Ο Τασούλας, ένας έμπειρος πολιτικός με διακομματική αποδοχή, είχε ήδη εκλεγεί συντριπτικά το 2019 και το 2023 ως Πρόεδρος της Βουλής και προέρχεται από τα «βαθιά» της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς όμως να αποτελεί μια στενά κομματική υποψηφιότητα.

Ο πρωθυπουργός, εξηγώντας την απόφασή του να απομακρυνθεί από την άτυπη πρακτική πρότασης προσώπου από το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο, σημείωσε: «Ούτε η διαφορετική προέλευση Προέδρου και Πρωθυπουργού εγγυάται την πολιτειακή ισορροπία, ούτε η πολιτική τους σύμπτωση δημιουργεί εξ ορισμού θεσμικό κίνδυνο. Το Σύνταγμά μας παρέχει όλες τις εγγυήσεις, ενώ και η Ιστορία δείχνει ότι τα πρόσωπα είναι εκείνα που τελικά δίνουν αξία στους θεσμούς»

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε πρόταση για την επικείμενη Συνταγματική αναθεώρηση, σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται μόνο μία φορά με εξαετή θητεία, μια ιδέα που, όπως αναφέρεται, προήλθε από τον υπουργό Εξωτερικών και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας αποτελεί μια προσωπικότητα με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερο προφίλ. Αν και προέρχεται από τη λεγόμενη «αβερωφική δεξιά» και υπήρξε στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Αβέρωφ, ξεχωρίζει για τις σύγχρονες απόψεις του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ψήφισε υπέρ του πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια, υποστηρίζοντας μάλιστα την επιλογή αυτή με νομικά επιχειρήματα.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, η άποψή του είναι ότι «η συναίνεση δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Κεντροαριστεράς». Αυτή η θέση εξηγεί γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και εξέτασε το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Ευάγγελου Βενιζέλου, τελικά προχώρησε με την πρόταση Τασούλα.

Όπως επισημαίνεται, η πρακτική επιλογής προσώπων από το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο είχε μεγαλύτερη σημασία σε περιόδους που υπήρχε ισχυρός αντίπαλος πόλος. Σήμερα, με τη Νέα Δημοκρατία να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό και τον αντίπαλο χώρο να μην διαθέτει οργανωμένη δομή, η επιλογή Τασούλα κρίθηκε ως η πιο κατάλληλη.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε ληφθεί αρκετές μέρες πριν, και ο ίδιος είχε ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες και συνεννοήσεις. Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ήταν ενήμερη για το γεγονός ότι η θητεία της δεν θα ανανεωθεί, και πληροφορήθηκε την επιλογή του διαδόχου της μετά τη συνεννόηση του πρωθυπουργού με τον κ. Τασούλα. Παρόλο που ο τελευταίος απέφευγε να σχολιάσει δημόσια το θέμα τις τελευταίες ημέρες, η ανακοίνωση προετοιμάστηκε με προσοχή.

Σε συνομιλία που είχαν ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμφωνήθηκε να αποφευχθεί μια συνάντηση που θα μπορούσε να προκαλέσει αμηχανία, ενώ υπήρξε συνεννόηση και για το περιεχόμενο της δήλωσης της κ. Σακελλαροπούλου.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις