Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να απομακρύνει τον Λευτέρη Αυγενάκη έστειλε σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση εντός της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος ήταν ο πρώτος γραμματέας του κ. Μητσοτάκη από την ανάληψη της ηγεσίας της ΝΔ το 2016 και υπηρέτησε σε υπουργικές θέσεις για πέντε συνεχόμενα χρόνια έως τον πρόσφατο ανασχηματισμό, βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω της προκλητικής του συμπεριφοράς. Το επεισόδιο με την επίθεσή του σε υπάλληλο του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, που καταγράφηκε σε βίντεο, δεν άφησε περιθώρια στον πρωθυπουργό, ο οποίος άμεσα κινήθηκε προς την επίλυση της κατάστασης.

Ο κ. Αυγενάκης Με την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ, διεγράφη από το κόμμα. Παρόλο που διατηρεί την βουλευτική του έδρα, δεν έχει πλέον το δικαίωμα συμμετοχής στην Κεντρική Επιτροπή και στο συνέδριο του κόμματος. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν θα δημιουργήσει πολιτικά προβλήματα στην κυβέρνηση και ότι θα υποστηρίξει τα κυβερνητικά νομοσχέδια.

Το χρονικό

Το πρωί της Τετάρτης, ένα στέλεχος της κυβέρνησης ανακάλυψε ένα επίμαχο βίντεο στα social media, το οποίο άρχισε να κυκλοφορεί ευρέως. Ο πρωθυπουργός, είχε ήδη ενημερωθεί για το περιεχόμενο του βίντεο. Κατά τη διάρκεια της μετάβασής του προς το Μέγαρο Μαξίμου, επικοινώνησε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, που τόνισε την απαραδέκτη φύση της συμπεριφοράς που είχε καταγραφεί στο βίντεο.

O κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον γραμματέα της ΚΟ, Σταύρο Καλαφάτη, να καλέσει τον κ. Αυγενάκη να επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα. Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, είχε ήδη επικοινωνήσει με τον κ. Αυγενάκη, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το νέο περιστατικό ακραίας συμπεριφοράς, ακριβώς μετά τις ασέβειες της Θεανώς Φωτίου στη συνεδρίαση με την Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ο κ. Αυγενάκης έχει διαγραφεί δύο φορές από την πολιτική σκηνή. Σε παλαιότερη περίπτωση, τον Νοέμβριο του 2012, διαγράφηκε από τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά για πολιτικούς λόγους. Τότε είχε «φλερτάρει» με το νεοϊδρυθέν κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη και αν και διαμαρτυρήθηκε έντονα, σύντομα εντάχθηκε στη Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Μπακογιάννη.