Την απόφαση να αντικαταστήσει όλες τις διοικήσεις των στρατιωτικών νοσοκομείων έλαβε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μετά από μια σειρά τραγικών περιστατικών που ανέδειξαν σοβαρές δυσλειτουργίες στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η αρχή έγινε με την υπόθεση ενός 55χρονου αστυνομικού, ο οποίος είχε υποβληθεί το 2022 σε επέμβαση σκωληκοειδίτιδας στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ένα χρόνο μετά, ενημερώθηκε από τα αποτελέσματα της βιοψίας πως έπασχε από καρκίνο, γεγονός που προκάλεσε σοκ τόσο στον ίδιο όσο και στην οικογένειά του. Όταν η αδελφή του ρώτησε γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η διάγνωση, ο γιατρός παραδέχθηκε ότι «αυτά τα πράγματα συνήθως αργούν», ενώ προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα.
Ο Νίκος Δένδιας αμέσως ζήτησε εξηγήσεις από τη στρατιωτική ηγεσία, επισημαίνοντας ότι τέτοιες καθυστερήσεις είναι απαράδεκτες. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ανέλαβε προσωπική πρωτοβουλία για τη διερεύνηση του περιστατικού. Επικοινωνώντας με γιατρό του ιδιωτικού τομέα, ανακάλυψε ότι σε αντίστοιχα ιδρύματα διεκπεραιώνουν πολλαπλάσιες βιοψίες, καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό περί έλλειψης προσωπικού.
Το αποτέλεσμα της έρευνας εξόργισε ακόμη περισσότερο τον κ. Δένδια, ο οποίος βεβαιώθηκε πλέον ότι δεν ευσταθεί καμιά δικαιολογία και ζήτησε να ολοκληρωθεί αμέσως η ΕΔΕ, όπως και έγινε. Αν και υπήρξε μια σχετική καθυστέρηση στην ιατροδικαστική έκθεση, τελικά παραδόθηκε έστω και οριακά, όταν ο υπουργός Άμυνας ζήτησε καταλογισμό ευθυνών. Κατόπιν αυτού, ο κ. Δένδιας έδωσε εντολή στην αρμόδια στρατιωτική ηγεσία να καταλήξει σε συμπεράσματα και καταλογισμό ευθυνών.
Στο μεταξύ προέκυψαν και άλλες αποκαλύψεις για το «αμαρτωλό», όπως αποδεικνύεται, 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Όπως του απόστρατου συνταγματάρχη Σταύρου Σακελλαρόπουλου, ο οποίος επίσης στο 424 ΓΣΝ ενημερώθηκε μετά από 8 μήνες ότι πάσχει από σάρκωμα, καρκίνο 3ου βαθμού. Ή του 27χρονου φαντάρου, Νίκου Γκάτση, ο οποίος στις 23/10/2023 μπήκε στο 424 ΓΣΝ για επέμβαση αφαίρεσης θυρεοειδούς, αλλά έχασε τη ζωή του λίγες ώρες μετά το χειρουργείο.
Ο πατέρας του, Αριστείδης Γκάτσης, κατέθεσε μήνυση κατά των υπευθύνων, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου, κάνοντας λόγο για ιατρική αμέλεια, κραυγαλέα λάθη και παραλείψεις που στέρησαν τη ζωή στον γιο του, καθώς και προσπάθεια συγκάλυψης μετά το μοιραίο γεγονός.
Ή ακόμη και της γυναίκας που κατήγγειλε ότι ένα απλό ορθοπεδικό χειρουργείο «ρουτίνας» στο χέρι, στο 424 ΓΣΝ, την οδήγησε σε απόσυρση από την υπηρεσία εξαιτίας των προβλημάτων που προέκυψαν μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.
Ο Νίκος Δένδιας είχε στα χέρια του αρκετά στοιχεία για να πάρει τις αποφάσεις του. Τα εν λόγω τραγικά περιστατικά, οι χρόνιες παθογένειες στα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και η φιλοσοφία του νέου νομοσχεδίου που προωθεί για τη στρατιωτική περίθαλψη τον οδήγησαν στη μόνη επιλογή: να «αλλάξουν όλα».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας -αφού ενημέρωσε αρμοδίως το μέγαρο Μαξίμου- δεν αρκέστηκε μόνο στην αντικατάσταση του διοικητή του 424 ΓΣΝ (ο οποίος δεν είχε μεν αναλάβει όταν έγινε η καθυστερημένη διάγνωση, αλλά ανέχθηκε να συντηρείται η υφιστάμενη κατάσταση), αλλά «ξήλωσε» τις διοικήσεις όλων των στρατιωτικών νοσοκομείων.
Με εντολή του προς τον α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη, ζήτησε έκτακτες κρίσεις στο Υγειονομικό.
Έτσι, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, αποφάσισε την αποστρατεία των υποστρατήγων Υγειονομικού των επιτελείων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των διοικητών των στρατιωτικών νοσοκομείων 424 (Θεσσαλονίκη) και 401 (Αθήνα), της ΣΣΑΣ και της Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής του ΓΕΣ.
Το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο Νίκος Δένδιας ήταν σαφές: αφενός, δεν θα ανεχθεί άλλα τέτοια περιστατικά, αφετέρου ήθελε να τοποθετήσει στις διοικήσεις των στρατιωτικών νοσοκομείων ανθρώπους που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν τη φιλοσοφία του νέου νομοσχεδίου για τη στρατιωτική περίθαλψη.
Για την ιστορία, το νέο ν/σ πέρασε στις 31 Οκτωβρίου από το υπουργικό, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης για επεξεργασία και λογικά θα εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση τον Ιανουάριο.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις