Αρχική Ελλάδα Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, αλλά 6 στους 10 δηλώνουν πως μόλις τα...

Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, αλλά 6 στους 10 δηλώνουν πως μόλις τα βγάζουν πέρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μπορεί το οικονομικό κλίμα να κινείται σε υψηλά επίπεδα 12 ετών και η καταναλωτική εμπιστοσύνη να κυμαίνεται στα μέγιστα επίπεδα των τελευταίων 19 ετών, ωστόσο το ποσοστό εκείνων που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» παραμένει σήμερα στα επίπεδα που ήταν και προ ενός έτους.

Η Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για το Δεκέμβριο που μας πέρασε μερικώς επιβεβαιώνει τη ρήση «ευημερούν οι αριθμοί, οι άνθρωποι δυστυχούν», καθώς αν και αποτυπώνει μια συνολική βελτίωση στις προσδοκίες των καταναλωτών, ωστόσο καταγράφει και την αδυναμία τους να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε ήπια τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις – 6,2 (από –6,8) μονάδες, πολύ υψηλότερα από ότι πριν ένα έτος (-31,0 μονάδες). Ενισχυτικά στις προσδοκίες των πολιτών μάλλον επενέργησε η συζητούμενη στο δημόσιο διάλογο πραγματοποίηση περαιτέρω φοροελαφρύνσεων φέτος και ο περιορισμός εισφορών που δεν περιλαμβάνονταν στον Προϋπολογισμό του 2020, όπως η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που θα ενισχύσουν τα εισοδήματά τους.

Ωστόσο, παρά την προαναφερόμενη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Δεκέμβριο του 2019, το ποσοστό εκείνων που δήλωσε ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» παρέμεινε στα ίδια επίπεδα που ήταν το Δεκέμβριο του 2018.

«Μόλις τα βγάζει πέρα» το 60% των καταναλωτών

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των καταναλωτών που δήλωσε ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο στο 60%, ενώ παράλληλα μειώθηκε στο 11% το ποσοστό όσων ανέφεραν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ, αποτέλεσαν το 19% του συνόλου, ενώ όσοι δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» ήταν στο 9-10%.

Το Δεκέμβριο του 2018 το ποσοστό των καταναλωτών που δήλωνε ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» ήταν στο 60%, ωστόσο το ποσοστό όσων ανέφεραν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους ήταν στο 13%, οι καταναλωτές που δήλωναν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ, αποτελούσαν το 14% του συνόλου, ενώ χρεωμένο δήλωνε το 14% του συνόλου.

Φωτογραφίες: Getty Images/ Ideal Image