Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση αυτή θα καλύπτει περίπου 21.000 αγρότες και 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς, και θα βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες. Αυτοί περιλαμβάνουν την πλήρη διαγραφή των τόκων και σημαντική μείωση του αρχικού κεφαλαίου, καθώς και την παροχή περισσότερου χρόνου για την αποπληρωμή ή αναχρηματοδότηση των δανείων.

Η νέα ρύθμιση αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα και τη στήριξη των αγροτών. Η κυβέρνηση έχει ήδη θεσπίσει μόνιμα την επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και τα χαμηλά τιμολόγια ενέργειας, ενώ σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ για θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Αυτές οι πρωτοβουλίες αποσκοπούν στην αναβάθμιση της σχέσης με τον αγροτικό κόσμο, καθώς η Νέα Δημοκρατία είδε μείωση των ποσοστών της στις τελευταίες ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα ληξιπρόθεσμα αγροτικά δάνεια που βρίσκονται υπό τον Ειδικό Εκκαθαριστή (PQH) ξεπερνούν τα 3,8 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η αγροτική ακίνητη περιουσία, συνολικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ, είναι βαριά υποθηκευμένη.

Πρόκειται για παλαιές οφειλές που ξεκίνησαν με αρχικό κεφάλαιο 800-900 εκατ. ευρώ, οι οποίες δεν μπόρεσαν να ρυθμιστούν λόγω της απουσίας δυνατότητας «κουρέματος». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τόκοι να εκτιναχθούν, φτάνοντας στο 80% της αρχικής οφειλής. Η νέα ρύθμιση θα αφορά συνολικά 21.000 αγρότες και πάνω από 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς, αν και πολλοί από τους τελευταίους παραμένουν ανενεργοί εδώ και χρόνια.

«Αρχιτέκτονας» της νέας ρύθμισης είναι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (2019-21), είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «κόκκινων» αγροτικών δανείων. Παρά τις προσπάθειές του, τότε το εκρηκτικό χρέος παρέμεινε αρρύθμιστο.

Ωστόσο, πρόσφατα, ο υπουργός επανήλθε στο θέμα και σε συνεργασία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη συνολική τακτοποίηση του ζητήματος.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι servicers αναλαμβάνουν πλέον τον ρόλο των ρυθμιστών αντί του Ενιαίου Ειδικού Εκκαθαριστή.

Αυτή η ρύθμιση διαφέρει ουσιαστικά από προηγούμενες περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων τίτλων, καθώς οι servicers δεν θα αποκτούν τα κόκκινα αγροτικά δάνεια, αλλά θα λειτουργούν ως διαχειριστές. Αυτό τους δίνει μεγαλύτερη ευελιξία για να προχωρούν σε γενναίες διαγραφές.

Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το νέο σύστημα, αν οι διαχειριστές αποκτούσαν τα δάνεια στην τιμή κεφαλαίου, θα είχαν περιορισμένες δυνατότητες για «κούρεμα», το οποίο θα αφορούσε κυρίως τους τόκους.

Τώρα, με τη συμφωνία της Τράπεζας της Ελλάδος, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε πλήρη διαγραφή των τόκων και σε «κούρεμα» του οφειλόμενου κεφαλαίου έως και 50%, ανάλογα με την κατάσταση των περιουσιακών στοιχείων του αγρότη ή του συνεταιρισμού.

Η συνολική τακτοποίηση των οφειλών θα περιλαμβάνει επίσης την άμεση αξιοποίηση των ενέχυρων, όπως αναφέρεται. Από τα διαθέσιμα στοιχεία, προκύπτει ότι πάνω από 26.000 ακίνητα, περιλαμβάνοντας αγροτική γη, συσκευαστήρια, παρασκευαστήρια και αποθήκες, είναι υποθηκευμένα στα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια. Αυτά τα ακίνητα θα μπορούν να πωληθούν ή να εκμισθωθούν, παρέχοντας έτσι τη ζητούμενη ρευστότητα στους αρχικούς οφειλέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση στοχεύει να απελευθερώσει εντός της επόμενης διετίας αγροτικά ακίνητα και υποδομές αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες διαθέτουν μεγάλη παραγωγική ικανότητα. Επίσης, ειδικά για τους ανενεργούς συνεταιρισμούς, σχεδιάζεται η συναινετική μεταβίβαση των περιουσιακών τους στοιχείων σε ενεργούς αγρότες και συνεταιρισμούς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Οκτώβριο. Μετά από αυτό, θα ακολουθήσει διαγωνιστική διαδικασία για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου από την PQH σε συνεργασία με σχήματα servicer και τράπεζας. Στις αρχές του νέου έτους, θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός του επιχειρησιακού πλάνου και του προγράμματος τραπεζικής αναχρηματοδότησης, καθώς και η λεπτομερής καταγραφή των οφειλετών.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις