Αρχική Ασφάλιση Το φθινόπωρο θα καταβληθούν τα αναδρομικά του νόμου Βρούτση

Το φθινόπωρο θα καταβληθούν τα αναδρομικά του νόμου Βρούτση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μπορεί η προσοχή να έχει πέσει στα αναδρομικά 11μήνου έως 7.800 ευρώ που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα οποία θα δοθούν στους παλιούς συνταξιούχους, ωστόσο εκτός από τα αναδρομικά των παλιών συνταξιούχων έρχονται και τα αναδρομικά που απορρέουν από την εφαρμογή του νόμου Βρούτση.

Ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση προβλέπει αυξήσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Αυτές οι αυξήσεις αφορούν τόσο τους «παλιούς» όσο και τους «νέους» συνταξιούχους. Όσο περισσότερα έτη ασφάλισης έχει κάθε συνταξιούχος τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα δει.

Επίσης, η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερες είναι συντάξιμες αποδοχές, ήτοι οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις.

Ειδικότερα, στη βάση αυτή θα δοθούν τα εξής αναδρομικά:

– Αναδρομικά ενός έτους (από 1/9/2019 μέχρι 1/9/2020) έως 3.024 ευρώ θα λάβουν με τις συντάξεις Νοεμβρίου οι νέοι συνταξιούχοι κατ’ εφαρμογήν του νόμου Βρούτση.

– Τον ερχόμενο Οκτώβριο θα γίνει η καταβολή των κύριων συντάξεων (έως 252 ευρώ τον μήνα) αυξημένων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης όπως αυτά νομοθετήθηκαν με τον Ν. 4670/2020. Θα αφορά όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση(ισχύει από τις 28/2/2020).

– Οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή παίρνουν σύνταξη με 30 και άνω έτη ασφάλισης μετά τις 13 Μαΐου του 2016 (με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου – Ν. 4387/2016), θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση στην τσέπη ενώ όσοι έχουν προσωπική διαφορά θα πάρουν την αύξηση επάνω από το ποσό της προσωπικής τους διαφοράς.

– Αναδρομικά έως 6.000 ευρώ έρχονται από τον Οκτώβριο για δεκάδες χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση από 13/5/2016 και δεν έχει βγει η οριστική τους σύνταξη.