Τρίτη, Απρίλιος 13, 2021
Αρχική Οικονομία Το Eurogroup θα δώσει «στίγμα» για τις συντάξεις στην Ελλάδα

Το Eurogroup θα δώσει «στίγμα» για τις συντάξεις στην Ελλάδα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Έως το τέλος Νοεμβρίου θα ληφθεί η απόφαση για την εφαρμογή ή όχι των περικοπών των συντάξεων, ενώ στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να υπάρξουν κάποια «σημάδια» από τις διαθέσεις των ευρωπαίων εταίρων μας για το φλέγον θέμα.

Η Κομισιόν έχει αποσαφηνίσει στην ελληνική κυβέρνηση πως εάν δεν εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις και εφαρμοστεί το πακέτο παροχών της ΔΕΘ τότε θα προκύψει το 2019 ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 720 εκατ. ευρώ, ήτοι το ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν θα είναι 3,5% του ΑΕΠ, αλλά 3,1% του ΑΕΠ.

Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρηματολογεί υποστηρίζοντας πως το δημοσιονομικό κενό θα είναι μικρότερο και δεσμεύεται πως θα διαθέσει μέρος από το εφετινό υπερπλεόνασμα ως δημοσιονομικό μαξιλάρι για το 2019. Αν και από την επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα διαφάνηκε πως οι διάφορες δεν είναι μεγάλες , ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε έκτακτο Eurogroup που θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες και το οποίο θα έχει ως βασικό αντικείμενο την μετεξέλιξη της ευρωζώνης.

Σήμερα το Eurogroup θα συγκληθεί πρώτα σε τακτική μορφή στις 3 το απόγευμα ώρα Βρυξελλών και στη συνέχεια στις 5.30, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Eurogroup με τη συμμετοχή και των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Το Eurogroup θα εξετάσει τα σχέδια προϋπολογισμού των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ για το 2019 και θα συζητήσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας.

Μπορεί το 2,4% έλλειμμα του ΑΕΠ, που αποτελεί και τον βασικό λόγο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δέχθηκε τον ιταλικό προϋπολογισμό, να μην ακούγεται μεγάλο, αλλά είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και 0,8% του ΑΕΠ μεγαλύτερο από αυτό που προτείνουν οι Βρυξέλλες.

Τέλος, η Ευρωομάδα θα διεξαγάγει θεματική συζήτηση σχετικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, με βάση την ανάλυση που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα ενημερωθεί για τις πρόσφατες δραστηριότητες του εποπτικού συμβουλίου βραχίονα της ΕΚΤ, του SSM.