Αρχική Υγεία Το εμβόλιο της Astrazeneca δείχνει ότι εμποδίζει τη μετάδοση του ιού

Το εμβόλιο της Astrazeneca δείχνει ότι εμποδίζει τη μετάδοση του ιού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Παρούσα στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας ήταν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κυρία Θεοδωρίδου απάντησε στο ερώτημα πολλών πολιτών για την ταχύτητα με την οποία κατασκευάστηκαν τα νέα εμβόλια. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού αναφέρθηκε σε πέντε λόγους, με πρώτον απ’ όλους την εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, κάτι που παραπέμπει σε μελέτες πολλών χρόνων και επιστημονική δουλειά των μεγαλυτέρων και αξιολογότερων μυαλών του πλανήτη.

Αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη έγκριση των εμβολίων της Moderna και της Astrazeneca. Στάθηκε ιδιαίτερα στο δεύτερο, λέγοντας πως εκτός των πρακτικών διευκολύνσεων που προσφέρει, φέρεται ότι διαθέτει ένα επιπρόσθετο προσόν. Φαίνεται ότι εμποδίζει και τη μεταδοτικότητα, σε περίπτωση που το εμβολιασμένο άτομο  μολυνθεί και νοσήσει.

Πιο αναλυτικά δήλωσε:

«Υγεία και ελπίδα σε όλους για το 2021. Ελπίδα ότι οι αριθμοί θα αποχωρήσουν βαθμιαία. Το εμβόλιο είναι το επιστημονικό επίτευγμα του 2020. Έγινε σε λίγους μήνες, σε αντίθεση με άλλα εμβόλια, όπως τβης ιλαράς, που χρειάστηκαν 10 χρόνια.

Οι λόγοι που έγινε αυτό είναι οι εξής:

1)Η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας
2)Η εμπειρία από άλλες επιδημίες
3)Η συνεργασία πολλών ερευνητικών ιδρυμάτων
4)Η χρηματοδότηση
5)Ο μεγάλος αριθμός εθελοντών

Πάνω απο 500.000 εθελοντές έχουν συμβάλει στις μελέτες για ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη. Ένας μεγάλος αριθμός εμβολίων, περίπου 4 εκατ. έχουν εφαρμοστεί στις ΗΠΑ. Στην Αγγλία έχουν φτάσει άλλο ένα εκατ. δόσεις.

Και στη χώρα μας, ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και προγραμματισμένα. Η αποδοχή του εμβολιασμού έχει υπερνικήσει τη διστακτικότητα.

Αναμένουμε και της Moderna και ίσως ακολουθήσει γρήγορα της Astrazeneca, το οποίο έχει ήδη πάρει έγκριση στην Αγγλία.

Θα πρέπει να πούμε ότι τα ψηλά ποσοστά του εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες, έχουν δημιουργηθεί γιατί ορισμένες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, είχαν την τόλμη να εφαρμόσουν τα εμβόλια πριν την ολοκλήρωση των μελετών.

Το εμβόλιο της Astrazeneca ξεκίνησε στην Αγγλία και ο υπουργός Υγείας το χαρακτήρισε ημέρα θριάμβου. Είναι ένα είδος εξασθενημένου ιού, που προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων και πρωτεΐνης που σκοτώνει τον κορωνοϊό.

Το εμβόλιο αυτό, βάσει της αξιολόγησής του, έχει μία αποτελεσματικότητα 70% στην πρώτη του δόση. Είναι ένα διαφορετικό εμβόλιο σε σχέση με αυτό της Pfizer. Είναι ένα εμβόλιο που χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, ένα ιό εξασθενημένο, ένα είδος ταχυδρόμου που μεταφέρει το γενετικό αποτύπωμα του ιού στο ανθρώπινο κύτταρο, για την παραγωγή της πρωτεΐνης.

Οι επιστήμονες σκέφτονται ότι η δεύτερη δόση μπορεί να δοθεί μέχρι και μετά από 12 εβδομάδες, ενώ αρχικά είχε δοθεί ως μεσοδιάστημα των δύο δόσεων οι τέσσερις εβδομάδες. Αυτές οι μετατροπές οφείλονται στην προσπάθεια να εκμεταλλευθούμε τις ιδιαίτερες δυνατότητες κάθε φαρμάκου. Όπως φαίνεται, αυτό το εμβόλιο μπορεί να εμποδίζει και τη μετάδοση του ιού, όταν αυτό το άτομο μολύνεται εκ νέου από τον ιό.

Είναι ένα εμβόλιο που το περιμέναμε με μεγάλη αγωνία. Έχει κάποια πολύ συγκεκριμένα πλεονεκτήματα:

1)Είναι σταθερό στις συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης
2)Είναι φθηνό
3)Μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες, ώστε να καλύψει μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες».