Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental, ένα φλιτζάνι τσάι μέντας είναι αρκετό για να τονώσει τη μνήμη, την πνευματική διαύγεια και την ικανότητα συγκέντρωσης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο Northumbria University, με επικεφαλής τον καθηγητή Brian Lovell και τον μεταπτυχιακό φοιτητή Luka Netzler. Στόχος ήταν να διερευνήσουν όχι μόνο αν η μέντα όντως ενισχύει τη γνωστική λειτουργία, αλλά και γιατί. Είναι η αυξημένη εγκεφαλική αιματική ροή ο μηχανισμός πίσω από αυτή την εντυπωσιακή επίδραση;

Στη μελέτη συμμετείχαν 25 υγιείς ενήλικες ηλικίας 20-56 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η πρώτη κατανάλωσε 200 ml τσάι μέντας, ενώ η δεύτερη έλαβε placebo: Ζεστό νερό που είχε παρουσιαστεί ως ρόφημα με εκχύλισμα μέντας. Οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν σε ποια ομάδα ανήκαν. Πριν και μετά την κατανάλωση του ροφήματος, οι ερευνητές τούς υπέβαλαν σε μια σειρά από γνωστικές δοκιμασίες, που αξιολογούσαν την επεισοδιακή μνήμη (π.χ. αναγνώριση εικόνων), τη νοητική εγρήγορση (δοκιμασία συνεχούς αφαίρεσης), τη βραχύχρονη ανάκληση λέξεων και την ικανότητα οπτικοχωρικής επεξεργασίας.

Ταυτόχρονα, με τη βοήθεια της τεχνικής fNIRS (λειτουργική κοντινή υπέρυθρη φασματοσκοπία), καταγράφηκαν αλλαγές στην εγκεφαλική αιματική ροή στον προμετωπιαίο φλοιό, μιας περιοχής του εγκεφάλου που σχετίζεται με την προσοχή, την επίλυση προβλημάτων και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν τσάι μέντας εμφάνισαν σημαντική βελτίωση σε όλες τις γνωστικές δοκιμασίες, ενώ η ομάδα placebo παρουσίασε ελαφριά πτώση της απόδοσης, πιθανόν λόγω κόπωσης. Παράλληλα, η ομάδα της μέντας εμφάνισε αυξημένα επίπεδα οξυγονωμένης αιμοσφαιρίνης στον εγκέφαλο – δείκτη αυξημένης αιματικής ροής.

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, εύρημα είναι ότι η αύξηση στην εγκεφαλική αιμάτωση δεν εξηγούσε τις γνωστικές βελτιώσεις. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Lovell: «Παρ’ όλο που παρατηρήσαμε αύξηση της αιματικής ροής, αυτή δεν προέβλεπε τις βελτιώσεις στη μνήμη και την προσοχή. Αυτό αποτέλεσε έκπληξη για εμάς». Με άλλα λόγια, μπορεί το τσάι μέντας να ενισχύει την εγρήγορση, αλλά όχι απαραίτητα λόγω της αιματικής κυκλοφορίας.

Η χημεία πίσω από τη διαύγεια

Θέλοντας να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που προκαλεί την εν λόγω επίδραση, οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι η απάντηση μπορεί να κρύβεται στη μενθόλη. Αποτελεί βασικό συστατικό του φυτού και φαίνεται να επηρεάζει το χολινεργικό σύστημα του εγκεφάλου, το οποίο σχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη. Η επίδρασή του πιθανώς οφείλεται στο ότι αναστέλλει τη διάσπαση της ακετυλοχολίνης, ενός βασικού νευροδιαβιβαστή, βελτιώνοντας τον τρόπο που επικοινωνούν οι νευρώνες μεταξύ τους.

Επιπλέον, η μενθόλη μπορεί να ενεργοποιεί υποδοχείς που σχετίζονται με την εγρήγορση και την αισθητηριακή επεξεργασία. Πέρα από τη μενθόλη, η μέντα περιέχει κι άλλα δραστικά συστατικά, όπως η μενθόνη και το λεμονένιο, που ενδέχεται να δρουν συνεργατικά.

Σε αντίθεση με παλαιότερες μελέτες που βασίστηκαν στο άρωμα της μέντας, αυτή χρησιμοποιεί μια ρεαλιστική ποσότητα ροφήματος (μόλις 200 ml), αποδεικνύοντας ότι η επίδραση μπορεί να επιτευχθεί με έναν εύκολο, φυσικό τρόπο.

Όπως εξηγεί ο δρ. Lovell: «Η μέντα, όταν καταναλώνεται ως τσάι, προκαλεί βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία, ειδικά στη μνήμη και την προσοχή».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις