Αρχική Οικονομία Το 48% των νέων τα «βγάζουν πέρα» με τα λεφτά της οικογένειας

Το 48% των νέων τα «βγάζουν πέρα» με τα λεφτά της οικογένειας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σοκ και δέος προκαλούν τα στοιχεία της έρευνας του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης «διαΝΕΟσις». Η έρευνα αποτυπώνει τη τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες νέοι ηλικίας από 18 έως 35 ετών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μισοί Έλληνες που έχουν τη παραπάνω ηλικία, δηλώνουν ότι υποστηρίζονται οικονομικά από τους γονείς ή άλλους συγγενείς τους. 

Μόνο το 15% των άνεργων νέωνθεωρούν αρκετά ή πολύ πιθανό να βρουν δουλειά τους επόμενους έξι μήνες, ενώ το 41% δηλώνει έτοιμο να μετακομίσει σε άλλη χώρα για να δουλέψει.

Παράλληλα, οι Έλληνες νέοι δείχνουν λιγότερο πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο σε σχέση με τους γονείς τους, εμπιστεύονται λιγότερο τους θεσμούς, συμμετέχουν σε λιγότερες συλλογικές δράσεις και υιοθετούν μια πιο παθητική στάση απέναντι στην απασχόληση και το μέλλον τους.

 

 

dianoesis 1

Μάλιστα, αυτά είναι μόνο μερικά από τα αποτελέσματα της μεγάλης ποσοτικής έρευνας που δημοσιεύει σήμερα η διαΝΕΟσις.  Πρώτα απ’ όλα, έχει ενδιαφέρον η χαρτογράφηση της κατάστασης των Ελλήνων ηλικίας 18-35 μετά από 7 χρόνια κρίσης. Μεταξύ άλλων:

38% των νέων ζουν στην Αθήνα.

60% των νέων είναι ελεύθεροι. Μόνο 22% έχουν παιδιά.

 

dianoesis 2

Οι Έλληνες νέοι δηλώνουν λίγο περισσότερο αριστεροί, πολύ λιγότερο θρησκευόμενοι (31% έναντι 54%) από τους γονείς τους. Έχουν λίγο καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης από αυτούς, αλλά, παραδόξως, συμμετέχουν λιγότερο σε εθελοντικές ή συλλογικές δράσεις από ό,τι οι γονείς τους (πλην των πολιτικών δράσεων), εμπιστεύονται λιγότερο τους θεσμούς και συμμετέχουν λιγότερο σε πολιτιστικά δρώμενα (43% έναντι 57%).

Το πιο ενδιαφέρον στοιχέιο όμως προκύπτει από το οικονομικό τους προφίλ: 48% των Ελλήνων νέων δηλώνουν ως πηγή εισοδήματός τους «οικονομική στήριξη από γονείς ή άλλους συγγενείς». Είναι η πιο συχνή πηγή εσόδων –πιο συχνή από τη «μισθωτή εργασία», που είναι στο 45%.