Αρχική Αγρότες Το 2025 ο «κόφτης» στις αγροτικές συντάξεις

Το 2025 ο «κόφτης» στις αγροτικές συντάξεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Ανάσα» σε χιλιάδες αγρότες που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν φέτος και εξακολουθούσαν να ασκούν αγροτική δραστηριότητα δίνει το υπουργείο Εργασίας. Με διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε, οι αγρότες που θα συνταξιοδοτηθούν από φέτος μέχρι και το 2024 θα μπορούν  να συνεχίσουν να καλλιεργούν χωρίς να δεχτούν τον «κόφτη» του 60% που θεσμοθετεί ο νόμος Κατρούγκαλου για τις συντάξεις όσων εργάζονται.

Μέχρι τότε θα ισχύσει το παλιό καθεστώς, δηλαδή οι συνταξιούχοι αγρότες θα μπορούν να καλλιεργούν χωρίς να χάνουν τμήμα της σύνταξής τους, ενώ  ο «κόφτης» θα ενεργοποιηθεί κανονικά για όσους βγουν από 1/1/2025 και έπειτα, καθώς από τότε η συμμετοχή εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης στο συνολικό ποσό της σύνταξης θα προσεγγίζει και εν συνεχεία θα ξεπερνά το 60%, δηλαδή το ποσοστό περικοπής της σύνταξης .

Με τη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας λύνονται  προσωρινά τα χέρια χιλιάδων αγροτών, οι οποίοι έως τις 15 Μαΐου που λήγει η προθεσμία των φετινών δηλώσεων για τις ενισχύσεις ,έπρεπε να αποφασίσουν εάν θα διαλέξουν να μείνουν στο χωράφι ή αν θα πάρουν τη σύνταξή τους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για αιτήσεις συνταξιοδότησης ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ που υποβάλλονται εντός του 2017, το ποσό της χορηγούμενης σύνταξης αποτελείται από το άθροισμα δύο επιμέρους ποσών:

α) Κατά ποσοστό 93,80% από το ποσό που προκύπτει με βάση τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις του ΟΓΑ, όπως αυτές ίσχυαν μέχρι του ισχύ του ν.4387/2016, με την επιφύλαξη του άρθρου 40.

β) Κατά ποσοστό 6,20% από το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης.

Τα ανωτέρω ποσοστά μεταβάλλονται (αυξομειώνονται) τα επόμενα χρόνια, ώστε καταληκτικά από 1-1-2031 και εφεξής να χορηγείται μόνο εθνική και ανταποδοτική σύνταξη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το ν. 4387/2016.