Αρχική Ασφάλιση Την Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα

Την Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Για την διανομή του φετινού κοινωνικού μερίσματος και τις επικείμενες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ μίλησε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση αναδιαμόρφωσε τον ΕΝΦΙΑ και σήμερα προχωρά στη μείωσή του κατά 10% μεσοσταθμικά, ενώ έχει εξασφαλιστεί ο χώρος για μείωσή του κατά επιπλέον 20% μεσοσταθμικά την επόμενη χρονιά. Στα λαϊκά νοικοκυριά η μείωση θα φτάσει το 50%»,δήλωσε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Εδώ και 3,5 χρόνια, η αντιπολίτευση μας κατηγορεί ότι είμαστε ανακόλουθοι που δεν τον καταργήσαμε. Εσείς όμως είσαστε οι βασικοί εμπνευστές τους και τολμάτε και μας κατηγορείτε και να μας κουνάτε το δάχτυλο».

«Με την προτεινόμενη ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ, οι πολίτες με χαμηλή και μεσαία περιουσία θα δουν ουσιαστική μείωση της επιβάρυνσης. Από τα 5,8 εκατομμύρια φορολογουμένων που διαθέτουν περιουσία η οποία επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ, θα δουν μείωση τα 5,1 εκατομμύρια εξ αυτών, δηλαδή το 90% των φορολογουμένων», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας για να εξηγήσει:

– Για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ, η μείωση θα είναι στο 30%, ήτοι για σχεδόν 3,5 εκατομμύρια πολίτες.

– Για περιουσίες από 60.000 ως 100.000 ευρώ, η μείωση θα ανέλθει στο 21%, ήτοι για 1 εκατομμύριο πολίτες.

 – Για περιουσίες από 100.000 ως 150.000 ευρώ, η μείωση θα είναι κοντά στο 10%, ήτοι για 590.000 πολίτες.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, παραδείγματα:

Όπως τόνισε, ιδιοκτήτης κατοικίας 60 τ.μ. στο Κερατσίνι, αξίας 60.000 θα πληρώσει 157 ευρώ αντί για 224 ευρώ, ήτοι 67 ευρώ λιγότερα.

«Τολμάτε να μας κουνάτε το δάχτυλο, εμείς όμως είχαμε τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσουμε το φόρο. Τώρα έχουμε σχέδιο μείωσης του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10%, αντί για αύξηση μεσοσταθμικά κατά 10%», επανέλαβε.

Ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα

Στόχος είναι την προσεχή Τρίτη (4/12) να ανοίξει η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα είπεμεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, διευκρινίζοντας πως το ποσό θα φτάσει στα 710 εκατ. ευρώ.

«Σήμερα καταθέτουμε μια διάταξη για το κοινωνικό μέρισμα. Είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά που έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε για τους πιο αδύναμους. Καταθέτουμε τη διάταξη σήμερα όπως ακριβώς πέρυσι τέτοιο καιρό. Από την υπεραπόδοση της οικονομίας και φέτος έχουμε τη δυνατόπτητα και δίνουμε αντίστοιχο με το περσινό ποσό, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αρχικά προβλέπεται το ποσό των 710 εκατ. ευρώ που, ανάλογα με τις προσαρμογές, μπορεί να υπάρξει και σχετική αύξηση.

Είπε ότι το ακριβές ύψος και τα κριτήρια θα καθοριστούν με ΚΥΑ που ευελπιστεί η κυβέρνηση να έχει βγει έως την ερχόμενη Δευτέρα ώστε την Τρίτη να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις αιτήσεις τους ώστε στις 14 Δεκεμβρίου να γίνει η καταβολή στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. Είπε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μέτρο αφορά 1,3-1,4 εκ νοικοκυριά, περίπου 3,5 εκατ. δικαιούχους».