Αρχική Οικονομία Την εγκατάσταση POS στα ταξί ζητούν οι Θεσμοί

Την εγκατάσταση POS στα ταξί ζητούν οι Θεσμοί

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την εγκατάσταση τερματικών συσκευών (POS) για πληρωμή μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας σε όλα τα ταξί ζητούν οι Θεσμοί, κατά τις επαφές που έχουν με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών με αφορμή το υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου για τον κλάδο.

Ταυτόχρονα προβάλλουν ενστάσεις και σε άλλα σημεία του σχεδίου νόμου, χωρίς να έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστή η άποψή τους για το θέμα που έχει ανακύψει με τις εφαρμογές όπως η UBER και η BEAT. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν είδαν με καλό μάτι τις αλλαγές που προβλέπει το σχέδιο νόμου για τις αδειοδοτήσεις νέων ταξί από τις περιφέρειες, ούτε και το σχέδιο για αλλαγές στη λειτουργία των περίπου 70 πολυθέσιων ταξί.

Για το θέμα των POS, οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ταξί εκφράζουν σειρά ενστάσεων, όχι μόνο για τις προμήθειες των τραπεζών καθώς αντίστοιχα επιχειρήματα είχαν κατατεθεί και από άλλες επαγγελματικές κατηγορίες χωρίς να εισακουστούν αφού στο τέλος εγκατέστησαν POS. Οδηγοί ταξί υποστηρίζουν, όμως, πως αρκετοί συνάδελφοί τους είναι καταχρεωμένοι και υπάρχει ο φόβος πως τα χρήματα που μπαίνουν στους λογαριασμούς τους όταν οι πελάτες χρησιμοποιούν κάρτες θα κατάσχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

Οι δανειστές φρενάρουν, πάντως, και το σχέδιο για αλλαγή του τρόπου χρέωσης στα περίπου 70 πολυθέσια ταξί. Η ομοσπονδία των ιδιοκτητών ταξί είχε προτείνει να χρεώνουν είτε με ταξίμετρο, είτε ανάλογα με τη διάρκεια μίσθωσης (χρονοχρέωση), ενώ σήμερα η τιμή καθορίζεται με ελεύθερη διαπραγμάτευση μεταξύ του πελάτη και του ιδιοκτήτη.