Η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία αναλαμβάνουν μια νέα κοινή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας στην Ευρώπη. Μέσω αυτής της συνεργασίας, στοχεύουν στη δημιουργία ενός διαρκούς μηχανισμού παρέμβασης που θα αποτρέπει τις ακραίες διακυμάνσεις στις τιμές, επηρεάζοντας την ενεργειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αποκλιμάκωση τιμών ενέργειας

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην αγορά ενέργειας, προκειμένου να διαχειριστεί το κόστος για τους καταναλωτές. Παράλληλα, οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας συνεργάζονται για την υλοποίηση μιας κοινής πρωτοβουλίας, η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρέμβασης. Αυτός ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται κάθε φορά που παρατηρούνται ακραίες τιμές ενέργειας, ειδικά όταν η Νοτιοανατολική Ευρώπη αποκόπτεται από την υπόλοιπη ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά.

Ο κ. Σκυλάκης ανέφερε τα εξής: «Συμβαίνει το εξής παράδοξο: Δεν επαρκούν οι διασυνδέσεις, ώστε να μεταφέρεται ρεύμα από την Κεντρική Ευρωπαϊκή αγορά στην Νοτιοανατολική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε ακραίες τιμές κάποιες ημέρες, οι οποίες δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές κατά τη γνώμη μας και είναι προβληματική -στην ειδική αυτή περίπτωση- και η λειτουργία του λεγόμενου target model».

Όπως εξήγησε ο Υπουργός, «ενώ το πρόβλημα είναι ότι δημιουργείται ένα “ενεργειακό νησί” στην περιοχή -δηλαδή δεν υπάρχουν αρκετές διασυνδέσεις, το “σήμα” της αγοράς είναι να παίρνουν πιο πολλά χρήματα οι παραγωγοί. Δεν έχει νόημα να δίνουμε χρήματα στους παραγωγούς, όταν χρειάζονται επενδύσεις διασυνδέσεων (καλώδια) που θα έπρεπε να κάνουν οι διαχειριστές των δικτύων. Πόσο μάλλον όταν οι διαχειριστές παίρνουν τα λεφτά των επενδύσεων από τους ίδιους τους καταναλωτές. Αυτό είναι ένα θεμελιώδες επιχείρημα. Και έχουμε μία καλή αιτιολόγηση, για να επιδιώξουμε μία μόνιμη λύση, ένα σωστό εργαλείο, σε αυτά τα ενδημικά φαινόμενα. Ασχέτως από αυτή την πρωτοβουλία, η κυβέρνηση όποτε χρειάζεται παρεμβαίνει και αυτό το έχουμε αποδείξει, επανειλημμένως, κατά το παρελθόν».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση ο κ. Σκυλακάκης συζήτησε το θέμα και με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα της Γερμανίας, Dr Robert Habeck, στο περιθώριο των εκδηλώσεων της 88ης ΔΕΘ.

Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη (11/9) θα παρουσιαστούν τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Επισήμανε ότι ορισμένες περιοχές, όπως τα νησιά του Αιγαίου (ειδικά οι Κυκλάδες), η Ανατολική Πελοπόννησος και η Κρήτη, βρίσκονται υπό άμεση πίεση, ενώ και η Αττική απαιτεί ένα μακροχρόνιο σχέδιο για να αποφευχθούν προβλήματα λειψυδρίας. Το σχέδιο περιλαμβάνει την άμεση υλοποίηση των απαραίτητων μέτρων.

Αναφορικά με το καλώδιο Κρήτης-Κύπρου, γνωστό ως Great Sea Interconnector, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, το έργο δεν παρουσιάζει οικονομικά προβλήματα, ιδιαίτερα για τους Κύπριους καταναλωτές. Σύμφωνα με τη μελέτη και τα δεδομένα του ΑΔΜΗΕ, οι τιμές ενέργειας στην Κύπρο είναι πολύ υψηλότερες από αυτές στην Ελλάδα (το 2024 η κυπριακή αγορά είναι ακριβότερη κατά 72 ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι το καλώδιο θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στους Κύπριους καταναλωτές.

Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα είναι η οικονομική βιωσιμότητα του έργου λόγω του ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο δεν επιτρέπει στον κατασκευαστή, τον ΑΔΜΗΕ (που ανήκει κατά 51% στο ελληνικό δημόσιο), να ολοκληρώσει το έργο χωρίς ζημία, κάτι που είναι νομικά ασύμβατο.

Η οικονομική βιωσιμότητα δεν έχει επιτευχθεί αν και αποτελεί υποχρέωση των ρυθμιστικών αρχών με βάση τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς, προπαντός μετά από την απόφαση της ΡΑΕΚ τον περασμένο Ιούλιο και παρά το γεγονός ότι παρήλθαν οι σχετικές συμβατικές προθεσμίες με τον κατασκευαστή του καλωδίου.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις