Αρχική Εργασιακά Τηλεργασία: Αυτές είναι οι περιοχές που αυξάνεται στο 60% των εργαζομένων –...

Τηλεργασία: Αυτές είναι οι περιοχές που αυξάνεται στο 60% των εργαζομένων – Ο στόχος της Κυβέρνησης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πρόγραμμα επιδότησης

Συνεχίζονται οι αλλαγές στα εργασιακά, καθώς από σήμερα και μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις των μέτρων για την αποφυγή του κορονοϊού, καθίσταται υποχρεωτική η τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, με το ποσοστό να αγγίζει το 60%

Η Κυβέρνηση, με το μέτρο της τηλεργασίας, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, προσπαθεί να προστατεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που εργάζονται δίχως να έχουν βγει σε αναστολή, ενώ βέβαια όπως επισημαίνουν στο Dimosio.gr “πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση των κρουσμάτων σε κάτω από 800 την ημέρα, έτσι ώστε να ανοίξουμε εκ νέου τις δραστηριότητες”.

Όπως είναι φυσιολογικό, η γενικότερη κατάσταση έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στη Κυβέρνηση με τα βλέμματα να συγκεντρώνονται στην επόμενη Παρασκευή, ημέρα που σύμφωνα και με πηγές εντός της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων θα κρίνει πολλά για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Επιπροσθέτως, Κυβέρνηση και πολίτες βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού, αφενός να κρατάει σε εγρήγορση τα στελέχη της Κυβέρνησης και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αφετέρου όμως, τα συνεχιζόμενα και παρατεταμένα lockdown να έχουν κουράσει και μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις αντοχές της κοινωνίας.

Στα της τηλεργασίας τώρα, το μέτρο αφορά εκείνες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου και φυσικά εφόσον συνάδει με τη φύση των καθηκόντων τους.

Οι περιοχές

Έτσι, η υποχρεωτική τηλεργασία στο 60% του προσωπικού που μπορεί να δουλέψει από απόσταση αφορά την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και τις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο) και τον Δήμο Καλυμνίων.

Στις υπόλοιπες περιοχές αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζεται υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός και κάτι που πρέπει να γνωρίζουν εργοδότες-εργαζόμενοι, είναι ότι η  τηλεργασία πρέπει να προαναγγέλλεται στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας.

Σε αντίθετη περίπτωση, η παράβαση της υποχρέωσης επισύρει  πρόστιμο 3.000 ευρώ!