Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας ‘Ανγκελα Μέρκελ, ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Ιουλίου.
Παρότι το βασικό θέμα στην «ατζέντα» της Συνόδου Κορυφής θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομία, η Αθήνα επιθυμεί να τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο ηγετών -τουλάχιστον όχι από την πλευρά της Αθήνας.
Η συνομιλία αυτή έρχεται μετά από πρωτοβουλία του Βερολίνου με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, μετά και από την τελευταία πρόκληση της Τουρκίας να μετατρέψει το μουσείο της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Η πρωτοβουλίες της Αθήνας
Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη συζητήσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας με τον πρόεδρος της Κομισιόν Σαρλ Μισέλ ενώ αναμένεται και τηλεφώνημα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Δεν αποκλείεται δε, να υπάρξουν και τηλεφωνικές επαφές με τους προέδρους Ρωσίας και ΗΠΑ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ αντίστοιχα.
Στο «τραπέζι» κυρώσεις
Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να πιέσει την Ευρώπη να ασκήσει μέτρα και κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης:
«Η Ευρώπη οφείλει πλέον να καταρτίσει έναν συγκεκριμένο κατάλογο ενεργειών και κυρώσεων εναντίον μίας χώρας που διεκδικεί ρόλο τοπικού ταραχοποιού, αλλά και εξελίσσεται σε απειλή για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου».
Η Ελλάδα προκρίνει οικονομικές κυρώσεις που θα «πονέσουν» την Τουρκία, όπως διακοπή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αναστολή των ενοϊκών όρων της Τελωνειακής Ένωσης και εμπάργκο στην πώληση όπλων.
Ένα από τα «όπλα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επίσης και η απομόνωση της Τουρκίας σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η ενέργεια και ο τραπεζικός κλάδος.