Αρχική Αγρότες Τι θα πληρώσουν συνταξιούχοι με εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα

Τι θα πληρώσουν συνταξιούχοι με εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
â

«Στον αέρα» βρίσκονται χιλιάδες Έλληνες συνταξιούχοι οι οποίοι παρότι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έχουν μικρές εκμεταλλεύσεις από τις οποίες δηλώνουν περιστασιακά κάποιο εισόδημα.

Όλοι αυτοί που δεν είναι αγρότες, αλλά έχουν κάποιες ρίζες ελιές στο χωριό, ένα αμπέλι ή ένα μελίσσι, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να περικοπεί η σύνταξή τους κατά 60%, καθώς σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου θεωρούνται συνταξιούχοι οι οποίοι εργάζονται.

Στο καθεστώς των περικοπών ή της καταβολής επιπλέον ασφαλιστικών εισφορών θα μπουν και όσοι ασφαλισμένοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13/5/2016 και μετά, προερχόμενοι από άλλα ταμεία (πλην ΟΓΑ) και δηλώνουν κάποιο μικρό εισόδημα, χωρίς μόνιμο και βιοποριστικό χαρακτήρα, από αγροτική δραστηριότητα.

Όλες αυτές οι κατηγορίες συνταξιούχων ή μελλοντικών συνταξιούχων έμειναν «ξεκρέμαστοι» από 1/1/2017, καθώς το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε εγκύκλιο που εξαιρεί έως το 2024 μόνο τους συνταξιούχους αγρότες που είναι ασφαλισμένοι στον τέως ΟΓΑ. Πλην όμως δεν κάνει λόγο για τις περιπτώσεις συνταξιούχων όλων των πρώην ταμείων (πλην ΟΓΑ), που ασκούν παράλληλα κάποια αγροτική δραστηριότητα ή δηλώνουν αγροτικό εισόδημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ασάφειες που επικρατούν στην περικοπή των συντάξεων του ΕΦΚΑ αναγκάζουν το υπουργείο να καταρτίσει σχετική εγκύκλιο έως το τέλος του μήνα, ώστε να «φωτιστούν» τα θολά σημεία του νέου καθεστώτος και να διευκρινιστεί ποιοι συνταξιούχοι θα θεωρούνται και επαγγελματίες, ώστε να έχουν επιπτώσεις στη σύνταξή τους.

Των περικοπών εξαιρούνται, σύμφωνα με το νόμο 4387/2016, οι αγρότες που συνταξιοδοτούνται από 1η Ιανουαρίου 2017 έως και 31 Δεκεμβρίου του 2024 και ασκούν αγροτική επαγγελματική δραστηριότητα, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το σύνολο της σύνταξής τους.

Συνεπώς, οι κατ’ επάγγελμα αγρότες που είναι ήδη συνταξιούχοι ή θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι το τέλος του 2024 μπορούν κανονικά να ασχολούνται ενεργά με τις αγροτικές τους καλλιέργειες (διεκδικώντας τις εκάστοτε επιδοτήσεις), χωρίς να απειλούνται με την μείωση κατά 60% της σύνταξής τους.