Τι θα περιλαμβάνει το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης- Τα λεφτά της Ε.Ε. θα αργήσουν

0
27

Με μορφή προσχεδίου ετοιμάζεται το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης,το οποίο θα  κατατεθεί στις Βρυξέλλες την άλλη εβδομάδα. Το τελικό σχέδιο θα σταλεί στις αρχές του 2021 για να ξεκινήσουν με προχρηματοδότηση έργα όπως το “Εξοικονομώ”.

Ωστόσο, η προκαταβολή από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται πολύ αργότερα, περίπου τον Ιούνιο του 2021, όπως αργότερα αναμένονται και τα πρώτα χρήματα του πακέτου στήριξης που αποφασίσθηκε την προηγούμενη άνοιξη.

Τι θα περιλαμβάνει το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θοδωρής Σκυλακάκης περιέγραψε τα έργα και το πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης προαναγγέλλοντας παράλληλα την πρώτη κοινοποίησή του τις Βρυξέλλες. Εξήγησε πως στο Ελληνικό σχέδιο θα ενταχθούν πολλές ιδιωτικές επενδύσεις που θα συγχρηματοδοτούνται, πολλά ΣΔΙΤ, αλλά και οι επενδύσεις ώστε να γίνουν δραστικές αλλαγές στο κράτος με τη ψηφιοποίησή του, καθώς και παρεμβάσεις στην υγεία.

Θα περιλαμβάνει επίσης αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα “για να προετοιμασθούμε για την κλιματική αλλαγή”, καθώς και κρίσιμες υποδομές. Επιπλέον, θα περιέχει μεγάλο πρόγραμμα κατάρτισης με άλλους όρους και με έμφαση σε ψηφιακές δεξιότητες, καθώς και την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Έκανε όμως σαφές πως θα πρόκειται για ένα σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων με τα έργα που θα ενταχθούν να πρέπει να εκπληρώνουν αυστηρούς όρους. “δεν θα μοιράζουμε λεφτά από το παράθυρο” είπε.

Η προχρηματοδότηση θα καλυφθεί από εθνικό χρήμα και τα λεφτά από την ΕΕ θα έρθουν μετά. Ο ακριβής χρόνος συνδέεται και με τις αποφάσεις ανά την Ε.Ε.. Η ανακοίνωση της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και για τον Νέο πολυετή Προϋπολογισμό δεν σημαίνει πως φτάνει η Ευρώπη στο τέλος της διαδρομής. Απλά ξεκινά ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων και κινήσεων σε επίπεδο πλέον Συμβουλίου και κρατών – μελών ούτως ώστε να μπορέσουν να τεθούν σε ισχύ τα νέα αυτά εργαλεία εντός του 2021.

Θα αργήσουν τα χρήματα της Ε.Ε.

Τα πρώτα μέτρα στήριξης αποφασίσθηκαν σε επίπεδο ΕΕ την Άνοιξη του 2020. Δόθηκε το πράσινο φως να κάνουν ελεύθερα δαπάνες τα κράτη αλλά και θεσπίστηκε η αλλαγή χρήσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και το πακέτο 540 δις ευρώ νέα δάνεια στήριξης (μέσω του SURE, της ΕΤΕπ και του ESM).

Το μόνο ποσό από την ΕΕ που έχει φτάσει – όπως επαναλαμβάνει η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών – είναι 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω του υφιστάμενου ΕΣΠΑ. Από κονδύλια τα οποία αρχικά – προ πανδημίας – προορίζονταν για επενδύσεις αλλά τελικά κάλυψαν τη δαπάνη για μέτρα στήριξης. Το ίδιο θα συμβεί με τις επιδοτήσεις των περιφερειών προς επιχειρήσεις που δέχθηκαν πλήγμα και τώρα είναι σε φάση υποβολής αιτήσεων ενδιαφερόμενων εταιρειών (ποσό έως 1,5 δισ. ευρώ).

Αυτά είναι και τα μόνα χρήματα με την μορφή επιδοτήσεων και δεν είναι “νέο” χρήμα αλλά κονδύλια που ήδη αναλογούσαν στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα λεφτά που έχουν αποφασιστεί αλλά δεν έχουν φτάσει είναι δάνεια.

Από το πακέτο των 540 δισεκατομμυρίων ευρώ δανείων που αποφασίστηκε τον προηγούμενο Απρίλιο τελικά το μόνο που θα έρθει φέτος είναι μία πρώτη δόση του δανείου SURE (1,3 δισ. δάνειο της Επιτροπής επί συνόλου 2,7 δισ. ευρώ που δικαιούται η χώρα). Τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κατευθείαν προς το επιχειρηματικό κόσμο για την παροχή ρευστότητας είναι δεδομένο πλέον ότι αναμένονται από τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2021 και μετά, ενώ τότε υπολογίζεται και η δεύτερη δόση του πακέτου SURE.

Σημειώνεται πως από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης αναλογούν επιπλέον περίπου 2 δις ευρώ μέσα από το πρόγραμμα React EU που επίσης αναμένονται πλέον μέσα στο 2021.

Το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού

Έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού. Θα περιλαμβάνει τις νεότερες προβλέψεις μαζί και μετά επιπλέον αναγκαία μέτρα στήριξης της οικονομίας που προανήγγειλε χθες ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη η ανάκαμψη το 2021 μπορεί να ξεπεράσει το 5% και κλειδί θα είναι ο τουρισμός και το κατά πόσο θα ξεπερασθεί ο στόχος για επιστροφή στο 60% του τζίρου του 2019. Μίλησε επίσης για ένα πρωτόγνωρα υψηλό πακέτο δαπανών που ξεπερνά τα 70 δις ευρώ φέτος.