Αρχική Εργασιακά Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μγάλη συζήτηση για τις ποινές σχετικά με τον μη εμβολιασμό των εργαζομένων υπάρχει τις τελευταίες ημέρες.

Οι ποινές θα ποικίλλουν ανάλογα με το εάν πρόκειται για δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

Για τον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση θα φέρει διάταξη που σε εργασίες όπου ο εμβολιασμός καθίσταται υποχρεωτικός, όπως οι υγειονομικοί, η κυβέρνηση θα προωθήσει τη διαδικασία ώστε να υπάρχει αναστολή συμβάσης και να μην πληρώνονται. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν σκέφτεται το κομμάτι της απόλυσης.

Στον ιδιωτικό τομέα, στις περιπτώσεις που υπάρχει υποχρεωτικότητα, όπως οι μονάδες υγείας, ενδεχομένως ο μη εμβολιασμός μπορεί να αποτελέσει σπουδαίο λόγο απόλυσης.

Νωρίτερα, ο Υπουργός εσωτερικών Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στο ζήτημα που προκύπτει με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και την αναστολή εργασίας για όποιον από τις ομάδες εργαζομένων παραβιάσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού δεν αφορά το σύνολο του πληθυσμού. Βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευαίσθητους χώρους οι εργαζόμενοι που τους αφορούν. Όπως όσοι φροντίζουν υπερήλικες και μετέπειτα το υγειονομικό προσωπικό», ξεκαθάρισε ο κ. Βορίδης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εξήγησε, δε, ότι αν δεν υπάρξει ειδική διάταξη νόμου που θα αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, θα ισχύουν κυρώσεις για παράβαση σύμβασης εργασίας .Σχετικά με το τι θα αφορούν αυτές οι κυρώσεις είπε ότι «υπάρχει μια βεντάλια επιλογών».

«Θέλουμε να βγάλουμε τον εργαζόμενο από τον τόπο που εργάζεται γιατί αποτελεί κίνδυνο. Για αυτό και μπαίνει σε αναστολή. Για όσο διαρκέσει η αναστολή δεν θα λαμβάνει μισθό.», διευκρίνισε.

Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα των αντικαταστάσεων των εργαζομένων σε αναστολή λέγοντας πως « δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα»,  για αυτό και όπως είπε θα πρέπει να είναι οριοθετημένη η αναστολή, έχοντας στο μυαλό μας και τη λειτουργία της επιχείρησης. «Οι εργασιακές θέσεις πρέπει να διευθετηθούν.», τόνισε.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι από τη στιγμή που υπάρχει νομική υποχρέωση να τηρούνται ορισμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, η μη τήρηση των πρωτοκόλλων θα αποτελεί παράβαση της σύμβασης εργασίας. Στον ιδιωτικό τομέα , αυτό δίνει δικαίωμα καταγγελίας εκτός κι αν υπάρξει ειδική ρύθμιση ότι δεν δίνει δικαίωμα. Δηλαδή, αν η κυβέρνηση εκδώσει ειδική ρύθμιση κατά την οποία ο μη εμβολιασμός δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.»

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τις νομικές συνέπειες δεν τις ορίσαμε εμείς. Χρειάζεται πρόσθετη νομοθεσία και για τον ιδιωτικό τομέα».

«Αν η νομοθεσία μείνει ως έχει τότε θα υπάρχει παράπτωμα για την μη τήρηση της υποχρεωτικότητας. Πρέπει να γίνει ρύθμιση για να μην υπάρξει ισχύς της υφιστάμενης νομοθεσίας.»

Τέλος αναφορικά με την επιβολή πρόσθετων μέτρων στη Μύκονο, ανέφερε ότι το νησί αποτέλεσε ένα κακό παράδειγμα μη συμμόρφωσης με τα μέτρα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρθού μέτρα  και για άλλες «πορτοκαλί» περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη.