Σάββατο, Οκτώβριος 31, 2020
Αρχική Οικονομία Τι θα γίνει με τις αξίες των ακινήτων μέσα στο 2021

Τι θα γίνει με τις αξίες των ακινήτων μέσα στο 2021

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μπορει η έκρηξη του κορονοϊού να πάγωσε τη διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που είχε ξεκινήσει στις αρχές της χρονιάς το υπουργείο Οικονομικών με τη βοήθεια των εκτιμητών ακινήτων, ωστόσο δεν την ακύρωσε.

Το επόμενο έτος θα τρέξει το σχέδιο της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές και οι ιδιώτες εκτιμητές θα χρειαστεί να γράψουν ξανά τις τιμές ζώνης σε πολλές περιοχές της χώρας. Αν και οι εισηγήσεις που θα παραδώσουν οι εκτιμητές για τις νέες αντικειμενικές αξίες σε περισσότερες από 10.000 περιοχές σε όλη τη χώρα δεν είναι δεσμευτικές για το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο όπως συνέβη και στο παρελθόν θα συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση των νέων τιμών.

Οι νέες τιμές θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2021, και από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Παράλληλα με την διαδικασία αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών, τιμές ζώνης αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά τουλάχιστον 3.000 περιοχές σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών.

Πρόκειται για περιοχές που έχουν αναπτυχθεί οικιστικά ή και τουριστικά αλλά αντιμετωπίζονται φορολογικά ως εκτός σχεδίου και οικισμού, δηλαδή με τις χαμηλές αξίες των αγροτεμαχίων.

πηγη insider.gr