Αρχική Οικονομία Τι θα γίνει με τέλη κυκλοφορίας, επίδομα πετρελαίου και έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Τι θα γίνει με τέλη κυκλοφορίας, επίδομα πετρελαίου και έκτακτη οικονομική ενίσχυση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μέσα από συνέντευξη του προχώρησε σε διευκρινίσεις που αφορούν τα τέλη κυκλοφορίας, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, την αναστολή των επιταγών, την Επιτρεπτέα Προκαταβολή και το επίδομα πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, διευκρινίσε ότι προς το παρόν δεν εξετάζεται πιθανή μείωσή τους ή πιθανή παράταση της προθεσμίας πληρωμής. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι και τα δύο ζητήματα είναι πιθανό να εξεταστούν σε μετεγενέστερο επίπεδο, ιδίως όσον αφορά ορισμένους επιχειρηματίες, οι οποίοι ενώ βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας, επιβαρύνονται με τα τέλη κυκλοφορίας.

Για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα γίνουν ανακοινώσεις για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, την οποία προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής. Θα πρόκειται για ένα εφάπαξ βοήθεια προς τις ομάδες, οι οποίες δεν έχουν στηριχθεί επαρκώς έως σήμερα και οι οποίες πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού.

Δεν απέκλεισε δε, το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και τον Δεκέμβριο, ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις και τη διάρκεια του υφιστάμενου lockdown.

Για την Επιστρεπτέα και τις επιταγές

Ερωτηθείς για το ζήτημα των επιταγών, για το οποίο αποφασίστηκε αναστολή πληρωμής για 75 ημέρες, ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι δεν περιλαμβάνει μόνο όσους κλάδους της οικονομίας ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, αλλά και όσες επιχειρήσεις εμφάνισαν πτώση του ετήσιου τζίρου άνω του 50%.

Όσον αφορά την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4», ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί «τις επόμενες ώρες ή ημέρες», ενώ στόχος είναι η πλατφόρμα να έχει ανοίξει έως το τέλος της επόμενης ή στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας, ώστε τα χρήματα να εκταμιευτούν εντός του Νοεμβρίου.

Επανέλαβε μάλιστα, ότι η «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» είναι το βασικό εργαλείο στήριξης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ενώ στην 4η φάση αναμένεται να ενταχθούν και επιχειρήσεις, οι οποίες έκαναν έναρξη δραστηριότητας εντός του 2020.

Για το επίδομα πετρελαίου

Ειδική μνεία έκανε και στο επίδομα πετρελαίου, διευκρινίζοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια να ανοίξει η πλατφόρμα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. «Επιχειρούμε να γίνει μέσα στον Νοέμβριο».

Για τη μείωση ενοικίου

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της έκπτωσης ενοικίου κατά 40%, παραδεχόμενος ότι «δεν πέτυχε η προαιρετική μείωση των ενοικίων, καθώς δεν είδα μεγάλη συμμετοχή ιδιωτών στην πλατφόρμα». Ως εκ τούτου, «επανερχόμαστε στην υποχρεωτικότητα», η οποία προς το παρόν καλύπτει τον μήνα Νοέμβριο, με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με τις υγειονομικές συνθήκες.

Τέλος, αναφορικά με τα έκτακτα φορολογικά μέτρα, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση του ΦΠΑ, υπενθύμισε ότι η «γραμμή» της Ε.Ε. ορίζει ότι πρέπει να έχουν προσωρινή διάρκεια. Βέβαια, δεν απέκλεισε η κυβέρνηση, εντός του 2021, να πετύχει τη μονιμοποίηση ορισμένων εξ αυτών των ελαφρύνσεων.