Αρχική Οικονομία Τι θα αλλάξει για καταθέτες και επιχειρήσεις με τη νέα χαλάρωση των...

Τι θα αλλάξει για καταθέτες και επιχειρήσεις με τη νέα χαλάρωση των capital controls

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η θετική έκβαση του αυριανού Eurogroup αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για μία νέα χαλάρωση στα capital controls.

Αν και για τα μεμονωμένα πρόσωπα – καταθέτες δεν φαίνεται να έχει κλειδώσει νέα διεύρυνση του ορίου ανάληψης, εν τούτοις για τις επιχειρήσεις τα νέα μέτρα χαλάρωσης των Κεφαλαιακών ελέγχων έχουν περίπου προσδιορισθεί.

Αναφορικά με την ελάφρυνση των κεφαλαιακών περιορισμών για τις επιχειρήσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται πλήρης απελευθέρωση των εσόδων τους που προέρχονται από το εξωτερικό, καθώς και διπλασιασμός των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες, χωρίς την προϋπόθεση της προηγούμενης ιστορικότητας, από τις 20.000 στις 40.000 ευρώ ανά πελάτη ανά ημέρα.

Το μέτρο αυτό αναμένεται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, να διευκολύνει σημαντικά τις εμπορικές επιχειρήσεις, πόσω μάλλον ενόψει της τουριστικής περιόδου. Για παράδειγμα ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα θα μπορεί, εφόσον γίνει η συγκεκριμένη αλλαγή στα capital controls, να χρησιμοποιεί τα χρήματα που έχουν μπει στον τραπεζικό λογαριασμό από τις κρατήσεις που έχουν γίνει από το εξωτερικό όπως θέλει, χωρίς κανένα περιορισμό.

Επίσης, σχεδιάζεται η απελευθέρωση από τους περιορισμούς για τα χρήματα που μπαίνουν στον τραπεζικό λογαριασμό μιας εμπορικής εταιρείας, όταν η συναλλαγή γίνεται με κάρτα από τράπεζα του εξωτερικού.

Στον σχεδιασμό εντάσσεται και ένα ακόμη μέτρο, που αναμένεται να επιτρέπει τη μεταφορά θεματοφυλακής για υφιστάμενους πελάτες, το οποίο σχετίζεται με τίτλους (ομόλογα, μετοχές κ.ά.) που αποκτήθηκαν από πελάτες μετά την επιβολή των capital controls.

Οι καταθέσεις φυσικών προσώπων

Για τις καταθέσεις φυσικών προσώπων προς το παρόν εξετάζονται μία σειρά από εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να αυξηθεί το μηνιαίο όριο ανάληψης, που σήμερα βρίσκεται στις 2.300 ευρώ. Ωστόσο ακόμα δεν έχει κλείσει το ζήτημα ενώ υπάρχουν και αντιστάσεις εκ μέρους των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Σημειώνεται ότι η τελευταία ελάφρυνση των κεφαλαιακών περιορισμών έγινε την 1η Μαρτίου, οπότε αυξήθηκε το μηνιαίο όριο ανάληψης μετρητών στα 2.300 από 1.800 ευρώ, επιτράπηκε το άνοιγμα κάθε είδους λογαριασμού στις τράπεζες και ορίστηκαν νέα αυξημένα όρια στις συναλλαγές του trade finance (εισαγωγές/εξαγωγές).