Τι σημαίνει ο πόνος στο στήθος και πότε είναι επικίνδυνος Τι σημαίνει ο πόνος στο στήθος και πότε είναι επικίνδυνος, μια από τις κύριες αιτίες που οδηγεί ανθρώπους όλων των ηλικιών στα επείγοντα Νοσοκομείων Ο ξαφνικός πόνος στο στήθος είναι μια από τις κύριες αιτίες που οδηγεί ανθρώπους όλων των ηλικιών στα επείγοντα Νοσοκομείων δεδομένου ότι παραπέμπει σε σοβαρές καρδιακές παθήσεις με δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές Οπόνος στο στήθος κατά την αναπνοή, μπορεί να αποτελεί ένδειξη πολλών ασθενειών, μερικές από τις οποίες είναι σοβαρές. Συγκεκριμένα, ο πόνος στο στήθος μπορεί να είναι αποτέλεσμα μυϊκής καταπόνησης, κρίσης πανικού ή κάποιας λοίμωξης, την ίδια ώρα που μπορεί να αποτελεί σημάδι άσθματος, καρδιακών προβλημάτων ή ακόμη και καρκίνου, σύμφωνα με το wikihealth.gr. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, αν νιώθετε πόνο στο στήθος κατά την διάρκεια της αναπνοής.

Πότε ο πόνος στο στήθος κατά την αναπνοή είναι σοβαρός;

Ο πόνος στο στήθος κατά την αναπνοή δεν αποτελεί πάντα ένδειξη κάποιας σοβαρής κατάστασης υγείας, ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιου σοβαρού προβλήματος, όπως η καρδιακή προσβολή και γι΄ αυτό θα πρέπει πάντα να αξιολογείται από έναν γιατρό. Ο συγκεκριμένος πόνος, θεωρείται σοβαρός όταν είναι αποτέλεσμα μιας σειράς διαφορετικών ιατρικών καταστάσεων που σχετίζονται με την καρδιά, τους πνεύμονες ή τους κοντινούς ιστούς και όργανα, όπως: Πλευρά (ένα ζευγάρι μεμβρανών που περιβάλλουν τους πνεύμονες) Σύνδεσμοι, μυς και άλλοι μαλακοί ιστοί του θώρακα Περικάρδιο (επένδυση της καρδιάς) Θωρακική σπονδυλική στήλη (το σημείο ανάμεσα στον αυχένα και τη μέση) Οισοφάγος Στήθος Άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν τον πόνο στο στήθος κατά την αναπνοή, που δείχνουν ότι υπάρχει κάποια σοβαρή υποκείμενη αιτία είναι τα ακόλουθα: Βήχας Δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια Πόνος που εξαπλώνεται στην πλάτη ή στον ώμο Πυρετός Ρίγος

Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες του σοβαρού πόνου στο στήθος;

 

Α. Αιτίες πόνου στο στήθος που σχετίζονται με την καρδιά

Ο πόνος στο στήθος κατά την αναπνοή, μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας καρδιακής πάθησης και αυτό γιατί η καρδιά βρίσκεται κοντά και συνεργάζεται με τους πνεύμονες. Τέτοιες καρδιακές παθήσεις είναι οι ακόλουθες:

1. Έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή)

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου προκαλείται από τη διακοπή της ροής του αίματος σε ένα μέρος του καρδιακού μυός, πράγμα που συνεπάγεται τη διακοπή της οξυγόνωσης της καρδιάς. Σε περίπτωση μη έγκαιρης ιατρικής παρέμβασης, ο καρδιακός μυς αρχίζει να νεκρώνεται σταδιακά, προκαλώντας σοβαρή βλάβη. Η έγκαιρη και άμεση θεραπεία μπορεί να περιορίσει την βλάβη. Τα συμπτώματα της καρδιακή προσβολής είναι τα ακόλουθα: Πόνος στο στήθος, συχνά στο κέντρο ή στην αριστερή πλευρά, που μοιάζει με πίεση, καούρα ή δυσπεψία. Δύσπνοια, συνήθως πριν ή κατά τη διάρκεια του πόνου στο στήθος ή σε φάση ανάπαυσης ή σωματικής άσκησης. Πόνος στο στήθος που ακτινοβολεί στα χέρια, το σαγόνι, την πλάτη, τους ώμους και τον αυχένα, ακόμη και την κοιλιά. Ζάλη Αδυναμία Ρίγος Ναυτία Έμετος Έντονη και ανεξήγητη κόπωση

2. Περικαρδίτιδα

Η περικαρδίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος. Πρόκειται για φλεγμονή στην μεμβράνη που καλύπτει την καρδιά. Τα αίτια της περικαρδίτιδας μπορεί να είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του μαστού ή κάποια λοίμωξη.

3. Πνευμονική υπέρταση

Πνευμονική υπέρταση είναι η κατάσταση κατά την οποία η πνευμονική αρτηρία παρουσιάζει υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα αίτια της πνευμονικής υπέρτασης μπορεί να είναι πνευμονικές παθήσεις, καρδιακές παθήσεις ή διαταραχές με τον συνδετικό ιστό. Σημειώνεται ότι πνευμονική υπέρταση μπορούν να προκαλέσουν και ορισμένα φάρμακα.

4. Αορτική ανατομή

Η αορτική ανατομή είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση, που επίσης προκαλεί πόνο στο στήθος. Η αδύναμη αορτή αφήνει το αίμα να γεμίσει την εσωτερική επένδυση της καρδιάς, προκαλώντας ιδιαίτερα επώδυνο πόνο στο στήθος που ακτινοβολεί στην πλάτη.

Β. Αιτίες πόνου στο στήθος που σχετίζονται με τους πνεύμονες

Οι πνεύμονες δεν έχουν πολλές νευρικές απολήξεις και ως εκ τούτου οι άνθρωποι δεν νιώθουν πόνο σ΄ αυτούς. Ωστόσο, πολλές ιατρικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο στήθος με διάφορους τρόπους. Τις πλείστες φορές ο πόνος στο στήθος που σχετίζεται με τους πνεύμονες είναι αποτέλεσμα πλευρίτιδας που έρχεται ως επακόλουθο του ερεθισμού του υπεζωκότα. Ο πόνος αυτός είναι πλευρικός στο στήθος και οι αιτίες του είναι είτε καρκινικές, είτε μολυσματικές.

1. Καρκίνος

Οι καρκινικές αιτίες της πλευρίτιδας περιλαμβάνουν τον καρκίνο του πνεύμονα, το μεσοθηλίωμα και τις κακοήθεις υπεζωκοτικές συλλογές. Καρκίνος του πνεύμονα: Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του πνεύμονα είναι το αδενοκαρκίνωμα του πνεύμονα, που αναπτύσσεται κυρίως στις άκρες των πνευμόνων, κοντά στον υπεζωκότα. Μεσοθηλίωμα: Πρόκειται για έναν τύπο καρκίνου που αναπτύσσεται στον υπεζωκότα, που συνήθως είναι αποτέλεσμα έκθεσης στον αμίαντο. Κακοήθης υπεζωκοτική συλλογή: Πρόκειται για μια κατάσταση που προκαλεί συσσώρευση υγρού στον υπεζωκότα, το οποίο υγρό περιέχει καρκινικά κύτταρα. Η εν λόγω συλλογή μπορεί να προκληθεί ως αποτέλεσμα καρκίνου του πνεύμονα, καρκίνου του μαστού ή άλλου τύπου καρκίνου που έχει κάνει μετάσταση στους πνεύμονες. Διαβάστε επίσης: Μπορεί ο πόνος στον ώμο να είναι σύμπτωμα καρκίνου του μαστού;

2. Άσθμα

Άσθμα ονομάζεται μια χρόνια πάθηση των πνευμόνων, που χαρακτηρίζεται από κρίσεις δύσπνοιας. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το άσθμα προκαλεί τα ακόλουθα συμπτώματα, πέραν από τον πόνο στο στήθος: Συριγμός Δύσπνοια Βήχας, που εμφανίζεται κυρίως το βράδυ ή τις πρωινές ώρες Το άσθμα μπορεί να προκληθεί από αλλεργίες ή άλλες αιτίες και αντιμετωπίζεται με εισπνεόμενα φάρμακα.

3. Λοιμώξεις του αναπνευστικού

Οι μολυσματικές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο στήθος κατά τη διάρκεια της αναπνοής είναι οι ακόλουθες: Πνευμονία: Πνευμονία ονομάζεται η βακτηριακή, ιογενής ή μυκητιακή λοίμωξη που επηρεάζει τους πνεύμονες. Ιογενείς λοιμώξεις: Ιός Coxsackie, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ιός της γρίπης, αδενοϊός, κυτταρομεγαλοϊός (CMV) και ο ιός Epstein Barr (EBV). Φυματίωση (ΤΒ): Φυματίωση είναι μια βακτηριακή λοίμωξη, αρκετά κοινή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γ. Μη μολυσματικά αίτια πόνου στο στήθος

Οι μη μολυσματικές αιτίες του πόνου στο στήθος κατά τη διάρκεια της αναπνοής είναι οι ακόλουθες: Υπεζωκοτική συλλογή: Συσσώρευση υγρού ανάμεσα στις στοιβάδες του υπεζωκότα. Πρόκειται για μια κατάσταση, η οποία προκαλείται από καρδιακή νόσο, πνευμονική νόσο ή από κάποιες αυτοάνοσες διαταραχές. Πνευμονική εμβολή: Μια επικίνδυνη για τη ζωή κατάσταση υγείας, η οποία χαρακτηρίζεται από αποκόλληση ενός θρόμβου αίματος, που ταξιδεύει στους πνεύμονες. Πνευμοθώρακας: Μερική ή ολική πνευμονική κατάρρευση, που έρχεται ως επιπλοκή του εμφυσήματος και άλλων πνευμονοπαθειών. Πνευμονικό έμφραγμα: Πνευμονικό έμφραγμα σημαίνει ότι ένα τμήμα του πνευμονικού ιστού έχει νεκρωθεί, λόγω διακοπής της παροχής του αίματος.

Δ. Μυοσκελετικά αίτια πόνου στο στήθος

Πόνο στο στήθος κατά τη διάρκεια της αναπνοής μπορούν να προκαλέσουν καταστάσεις που επηρεάζουν τα οστά ή τους μαλακούς ιστούς του στήθους. Τέτοιες καταστάσεις είναι οι ακόλουθες: Κατάγματα πλευρών: Όταν υπάρχει κάταγμα στα πλευρά, μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικός πόνος στο στήθος, ο οποίος επιδεινώνεται με τον βήχα και την βαθιά αναπνοή. Κoστοχονδρίτιδα: Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία προκαλεί φλεγμονή και πόνο στο σημείο ανάμεσα στα πλευρά και το στέρνο.

Ε. Κρίση πανικού

Ένα από τα πιο οδυνηρά συμπτώματα της κρίσης πανικού, είναι ο πόνος στο στήθος. Οι κρίσεις πανικού, συνήθως μπερδεύονται με τις καρδιακές προσβολές, λόγω του ότι και οι δύο καταστάσεις προκαλούν έντονο πόνο στο στήθος. Σύμφωνα μάλιστα με μια παλαιότερη μελέτη, περίπου το 25% των ανθρώπων που επισκέπτονται τον γιατρό τους με πόνο στο στήθος, διαγ

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις