Πιο τσουχτερά πρόστιμα, αλλά και απαγόρευση ασφάλισης, περιμένουν όσους επαγγελματίες οδηγούς (π.χ. ταξί) ή και ιδιοκτήτες Ι.Χ. δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, όπως είπε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης. Με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Λυκούδη ο οποίος τόνιζε την ανάγκη να παρθούν μέτρα για την αντικατάσταση των παλαιών ταξί, καθώς, όπως είπε, είναι ο βασικός παράγοντας της περιβαλλοντικής ρύπανσης στην Αθήνα, ο κ. Μαυραγάνης υποστήριξε πως θα αυστηροποιηθούν οι τεχνικοί έλεγχοι, παράλληλα με την παράταση κυκλοφορίας των ταξί, ακόμα και αν έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια, μέχρι το 2020.

Ο κ. Λυκούδης υποστήριξε πως ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος ηλικίας της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων μέχρι 1950 κυβικά, είναι τα 10 χρόνια, στην Ελλάδα είναι τα 15 χρόνια και για τα μεγαλύτερα τα 17 χρόνια. Ο κ. Μαυραγάνης απάντησε πως «μέσα στο ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο που έχουμε, πρέπει να δούμε και το περιβαλλοντικό πρόβλημα αλλά και την επιβίωση των ταξί και να εξετάσουμε αν μπορούμε να βάλουμε κανόνες ασφαλείας τουλάχιστο μέχρι το 2020 που ισχύει η αναστολή της υποχρέωσης για απόσυρση».

Όπως είπε ο υπουργός Υποδομών, «ιδέα μας είναι αυστηροποιήσουμε τους ελέγχους στα ΚΤΕΟ όπως και να απαγορευθεί και να μην μπορεί να ασφαλιστεί ένα αυτοκίνητο, αν δεν περάσει πρώτα από αυτό. Πρέπει μέχρι το 2020 να είμαστε ανεκτικοί, αλλά ταυτόχρονα και αυστηροί για τα κλιμάκια των ΚΤΕΟ».

Εξαλλου ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης επιμένει σε όσα είχε δηλώσει την Τρίτη περί της φορολογικής συνεισφοράς των εταιρειών που λειτουργούν πλατφόρμες «διαμεσολάβησης μεταφορικού έργου» όπως η Beat και η Uber. Την Πέμπτη, μία ημέρα μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους των εταιρειών, από το υπουργείο Υποδομών εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως «στις συναντήσεις, οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαμεσολάβησης, δεν προσήλθαν με φορολογικά στοιχεία, παρόλο που αυτά ζητήθηκαν από τον υπουργό κ. Σπίρτζη».