Αρχική Οικονομία Τι περιλαμβάνει το «πακέτο» αναπτυξιακών έργων για τη Δυτική Ελλάδα

Τι περιλαμβάνει το «πακέτο» αναπτυξιακών έργων για τη Δυτική Ελλάδα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Πακέτο» αναπτυξιακών έργων για τη Δυτική Ελλάδα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή το 9ο περιφερειακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.

Ξεκινώντας από τη λίμνη Καϊάφα, ο αναπληρωτής υπουργός ενέκρινε χρηματοδότηση 5.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και των δικτύων υποδομών, με στόχο να δημιουργηθεί ένα πρότυπο οικοτουριστικό μοντέλο. Η χρηματοδότηση θα αφορά έργα περιβαλλοντικής προστασίας σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και του ναυταθλητισμού.

«Δεν θέλουμε να γίνουν φαραωνικές κατασκευές που θα ξεφεύγουν από το χαρακτήρα της περιοχής, αλλά ανάπτυξη και παρεμβάσεις που θα σέβονται αυτό τον τόπο και το περιβάλλον και θα πρέπει να υλοποιηθούν με μεγάλη προσοχή», δήλωσε ο κ. Χαρίτσης.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε τη δέσμευση 8.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την μετατροπή των αποθηκών του ΑΣΟ στον Πύργο σε Κέντρο Πολιτισμού, προκειμένου ο χώρος να αποτελέσει «έδρα» για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους.

Ακόμα, ο κ. Χαρίτσης έκανε λόγο για την ανέγερση νέου διοικητηρίου για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με προϋπολογισμό 20.000.000 ευρώ και την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου του «Λαδόπουλου» στην Πάτρα σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων και την Περιφέρεια.

Στον τομέα της διαχείρισης υγρών αποβλήτων, το υπουργείο Οικονομίας χρηματοδοτεί (μέσω του αρμοδίου τομεακού προγράμματος του ΕΣΠΑ) μια σειρά από έργα σε όλη την Περιφέρεια (στη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι, τα Καλάβρυτα, το Νεοχώρι, το Μενίδι κλπ), συνολικού προϋπολογισμού άνω των 42.000.000 ευρώ. Επίσης έχουν διασφαλιστεί άλλα 25.000.000 ευρώ για τη διαχείριση των λυμάτων στον Δήμο Πάτρας. Επιπλέον, έχουν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια περισσότερα από 28.000.000 ευρώ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία με την ΕΕ για τον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου με δέσμευση κονδυλίου άνω των 330.000.000 ευρώ. παράλληλα ανακοίνωσε ότι υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι 52.000.000 ευρώ από ειδικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την ΕΤΕπ για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου της Περιφέρειας και έπεται σύντομα η χρηματοδότηση της τελικής φάσης της οδικής σύνδεσης Ακτίου-Βόνιτσας με την Ιόνια Οδό, με περίπου 132.000.000 ευρώ.

Τέλος, αυτή την περίοδο θα προκηρυχθεί η Β’ Φάση του έργου κατασκευής του Νέου Λιμένα Πατρών, ενώ σε φάση υλοποίησης βρίσκονται η σιδηροδρομική υποδομή στο Τμήμα Ψαθόπυργος- Πατρα (Μποζαϊτικα) και η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων στο τμήμα Ροδοδάφνη- Ψαθόπυργος».