Αρχική Εργασιακά Τι περικοπές θα γίνουν στο μισθολόγιο του Δημοσίου

Τι περικοπές θα γίνουν στο μισθολόγιο του Δημοσίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Ψαλίδι» 300 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019 θα μπει στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου, σύμφωνα με όσα προβλέπει το compliance Report που δημοσιοποίησε η Κομισιόν, μαζί με το συμπληρωματικό Μνημόνιο.

Οι περικοπές θα γίνουν σε διάστημα δύο χρόνων. Συγκεκριμένα από τα μισθολόγια του Δημοσίου θα κοπούν 100 εκατ. ευρώ το 2017 και άλλα 200 εκατ. ευρώ το 2018.

Σύμφωνα με το το compliance Report , που συνοδεύει το συμπληρωματικό Μνημόνιο, οι παρεμβάσεις, στις οποίες έχει δεσμευτεί να προχωρήσει η κυβέρνηση είναι:

  1. Ευθυγράμμιση των επιδομάτων για την ανθυγιεινή εργασία με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η δέσμευση της χώρας για ευθυγράμμιση του καθεστώτος χορήγησης του εν λόγω επιδόματος με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, θα οδηγήσει στην κατάργησή του. Θυμίζουμε ότι το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, είναι ύψους 150 ευρώ μηνιαίως και χορηγείται στους μόνιμους υπαλλήλους και στους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου των δήμων, των περιφερειών και των ΝΠΔΔ αυτών που απασχολούνται στους ΧΥΤΑ, στην ανακύκλωση, στα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, στους σταθμούς μεταφόρτωσης και στις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.
  2. Εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων. Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων ( ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, κ.α), θα περιλαμβάνει τη μείωση τους και της μεταρρύθμιση τους με την ίδια μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στο ενιαίο μισθολόγιο (Ιούνιος 2016). Η μεταρρύθμιση αυτή θα εφαρμοστεί το 2017.
  3. Αναθεώρηση των επιδομάτων και των μη μισθολογικών παροχών σε όλα τα ειδικά μισθολόγια, η οποία θα εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο του 2016, αφού ήδη στον «κόφτη» έχει περιληφθεί το «πάγωμα» τους.