Αρχική Υπουργεία Τι απαντά το υπ. Υγείας για την αποτελεσματικότητα των self test

Τι απαντά το υπ. Υγείας για την αποτελεσματικότητα των self test

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μεγάλη πλειοψηφία πολιτών εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα self test για τον εντοπισμό του ιού σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων. Διευκρινίσεις δίνει το υπουργείο Υγείας, με αφορμή αυτές τις ανησυχίες θεωρώντας ότι όσοι μαθητές ανιχνεύθηκαν αρνητικοί στο self test της Δευτέρας, αλλά βγήκαν θετικοί στο τεστ της Τρίτης, πηγαίνοντας στο σχολείο, μετέδωσαν τον ιό.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αναφέρει το υπουργείο καθώς:

  1. Όσοι έχουν αρνητικό τεστ αντιγόνου δε μεταδίδουν, και
  2. Δεν εμφανίζονται όλοι οι θετικοί ταυτόχρονα. Η επώαση της νοσου δεν έχει κοινή ημερομηνία έναρξης άρα λογικό είναι να μην εμφανιστούν ταυτόχρονα.

«Ανά πάσα στιγμή μπορούν να υπάρχουν θετικά self-test. Το σημαντικό είναι τα εν δυνάμει αυτά κρούσματα να ανιχνεύονται, να περιορίζονται και να ελέγχονται περαιτέρω. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να υπάρχουν οι τακτικοί έλεγχοι για να εντοπίζουν εκείνους που μπορεί να είναι κρούσματα ανά πάσα στιγμή.

Στη φάση που βρισκόμαστε έχει πολύ μεγάλη σημασία οι πολίτες να ενημερώνονται σωστά και υπεύθυνα, ώστε να μπορέσουν να προστατευτούν αποτελεσματικά.

Το σχέδιο testing των σχολείων διασφαλίζει ακριβώς ότι τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά και τα κρούσματα εντοπίζονται έγκαιρα και απομονώνονται για να μην υπάρχει διασπορά», σημειώνεται χαρακτηριστικά.