Αρχική Ασφάλιση Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό

Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σημαντικές ειδήσεις έβγαλε η  συνέντευξη του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βρούτση, το προηγούμενο Σάββατο σε τηλεοπτικό σταθμό. Σύμφωνα με τις δηλώσεις  του Υπουργού:

1.Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί μεταξύ 15-20 Ιανουαρίου, αφού προηγηθεί σχετική διαβούλευση λίγων ημερών.

2.Δεν θα εισαχθεί με τη διαδικασία του επείγοντος, αλλά θα συζητηθεί κανονικά στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές με τη συνήθη διαδικασία.

3.Ορισμένες διατάξεις του όπως π.χ. κατάργηση της διπλής εισφοράς στην παράλληλη ασφάλιση(μπλοκάκια), θα έχουν αναδρομική εφαρμογή από 1.1.2020.

4.Είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες που πιστοποιούν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ως το 2070, αλλά και η  μελέτη επάρκειας συντάξεων σύμφωνα με τις επιταγές του ΣτΕ.

5.Το νομοσχέδιο θα προβλέπει αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις(από 5- 195 ευρώ για 456.000 συνταξιούχους και αυξήσεις στις κύριες συντάξεις στα ποσοστά αναπλήρωσης για 60.000 συνταξιούχους) αναδρομικά από 1.10.2019 και όχι από τις 4.10.2019 που δημοσιεύτηκε η απόφαση του ΣτΕ.

6.Η επικουρική σύνταξη παραμένει δημόσια και συγχωνεύεται στον e-ΕΦΚΑ με λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια.

7.Εισάγεται σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης ατομικών μεριδίων και σε όσους επιθυμούν να ενταχθούν στην επικουρική ασφάλιση ,δίχως να είναι υποχρεωτικό, σε τρεις κλίμακες εισφορών (41,51 και 61 ευρώ μηνιαία εισφορά).

8.Εξετάζεται πλαφόν στις εισφορές υγείας και στους μισθωτούς πάνω από ένα ορισμένο ύψος μισθού, όπως θα συμβεί στους ελεύθερους επαγγελματίες και  αυτοαπασχολούμενους (σταθερή εισφορά  υγείας 60 ευρώ πάνω από την υποχρεωτική κλίμακα).

9.Την ψήφιση του νόμου θα ακολουθήσει νέος επανυπολογισμός συντάξεων με μειώσεις στην προσωπική διαφορά με βάση τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης και ελαφρές αυξήσεις.

10.Δεν θα υπάρξουν  νέες μειώσεις στις συντάξεις.

11.Καταργείται η 13η σύνταξη του ν.4611/2019.

12.Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα μηχανισμού ενίσχυσης χαμηλοσυνταξιούχων (νέος τύπος  ΕΚΑΣ).

13.Δημιουργείται μόνιμο κονδύλι 0,5% του ΑΕΠ για ενίσχυση των συντάξεων ως το 2070.

14.Ενεργοποιείται η ψηφιακή έκδοση σύνταξης για τις νέες συντάξεις από το Καλοκαίρι του 2020.

Διονύσης Τεμπονέρας

Δικηγόρος- Εργατολόγος