Αρχική Ασφάλιση Τι αλλάζει στη σύνταξη όσων είναι μέλη σε ανεξάρτητες διοικητικές αρχές

Τι αλλάζει στη σύνταξη όσων είναι μέλη σε ανεξάρτητες διοικητικές αρχές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μειωμένες κατά 60% θα καταβάλλονται εφεξής οι συντάξεις σε όσους δικαιούχους είναι μέλη ανεξάρτητων διοικητικών αρχών.

Τούτο προκύπτει από τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Εργασίας και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στη Βουλή και αφορά τη ρύθμιση ασφαλιστικών και εργασιακών θεμάτων.

Η τροπολογία μπορεί φαινομενικά να δείχνει ότι οι συντάξεις γι’ αυτή την κατηγορία δικαιούχων υφίστανται σημαντική μείωση, όμως στην ουσία βελτιώνει παλαιότερη ρύθμιση, με την οποία προβλεπόταν η αναστολή καταβολής των συντάξεων γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Ειδικότερα, μειωμένες κατά 60% θα καταβάλλονται οι συντάξεις στα μέλη, στους προέδρους και στους αντιπροέδρους των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων διοικητικών αρχών. Η περικοπή ισχύει από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων αυτών των συνταξιούχων και διατηρείται για όσο χρόνο βρίσκονται στην ίδια θέση.

Όπως τονίζεται στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, στόχος είναι να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο, ώστε συνταξιούχοι με επιστημονική εξειδίκευση και τεχνογνωσία, να αποδεχτούν να αναλάβουν θέσεις στις ανεξάρτητες αρχές, που θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές.