ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Νέα δεδομένα για εκατομμύρια ασφαλισμένους διαμορφώνονται το 2019, καθώς αρκετές διατάξεις που έχουν ήδη ψηφιστεί επιφέρουν αλλαγές εισφορές αλλά και συντάξεις. Φυσικά, το ασφαλιστικό τοπίο θα…καθαρίσει μετά την κρίση του ΣΤΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου 4387/2016, δηλαδή του νόμου Κατρούγκαλου.

Πάντως, ήδη 620.000 συνταξιούχοι που έλαβαν τις συντάξεις του Ιανουαρίου είδαν αυξήσεις, ενώ η πλειονότητα των συνταξιούχων θα δει προς το τέλος του Ιανουαρίου, στα χαρτιά, το πως διαμορφώνεται το νέο ποσό της σύνταξής τους, καθώς θα πρέπει να καταγραφεί η “προσωπική διαφορά” που προκύπτει από τον επανυπολογισμό. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι νέοι συνταξιούχοι, καθώς, πλέον, δεν ισχύει και η μεταβατική περίοδος για αυτούς που έχουν μεγάλες μειώσεις -πάνω από 20%- καθώς δεν δικαιούνται πλέον “προσωπική διαφορά”.

Αλλαγές, με αυξομειώσεις εισφορών, έρχονται για τους 1,5 εκατ. μη μισθωτούς ασφαλισμένους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα ειδοποιητήρια με τις νέες εισφορές αναμένονται εντός του επόμενου μήνα. Ωστόσο, το νέο έτος τα “ραβασάκια”, παρά τη μείωση των συντελεστών, θα είναι τσιμπημένα, καθώς η έκπτωση 15% που ίσχυε για το 2018 καταργήθηκε και πλέον για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, η βάση υπολογισμού είναι το 100% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές του προηγούμενου έτους.

Η γενική ελάχιστη εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ διατηρείται στο 20% του κατώτατου μισθού, ενώ για τους αγρότες, η κατώτατη εισφορά εξακολουθεί να υπολογίζεται στο 70% του όποιου κατώτατου μισθού. Για εισοδήματα άνω των 7.500 ευρώ, οι εισφορές για κύρια ασφάλιση μειώνονται από 20% σε 13,33% του εισοδήματός τους. Παράλληλα, νέοι επιστήμονες που έχουν έως 5 έτη δραστηριότητας, θα έχουν ασφάλιστρο 13,33% αλλά διατηρούν την “υποκατώτατη” βάση υπολογισμού, δηλαδή το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα στο 70% του κατώτατου μισθού.

Αμετάβλητη παραμένει η εισφορά υγείας, καθώς θα διατηρηθεί στο 6,95%. Για τους αγρότες το ποσοστό υπολογισμού της εισφοράς για κύρια σύνταξη ορίζεται το 2019 στο 12%. Η εισφορά για επικουρική σύνταξη για όσους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ασφάλιση σε επικουρικό τομέα του ΕΤΕΑΕΠ ορίζεται, από την 1η Ιανουαρίου 2019, στο 7% του νέου βασικού μισθού για όλους (41,02 ευρώ). Αντίστοιχα η εισφορά για πρόνοια (εφάπαξ) ορίζεται στο 4% του νέου βασικού μισθού (23,44 ευρώ).

Ωστόσο, η αναμενόμενη αύξηση του μισθού το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση εισφορών, σε περίπου 1 εκατ. μη μισθωτούς που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματος. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1/1/2019 αλλάζουν τα δεδομένα και για τους τίτλους κτήσης, καθώς όσοι αμείβονται με αυτό τον τρόπο, πλέον θα κληθούν να καταβάλλουν εισφορά 20,28% για ασφάλιση και υγεία.

Πηγή: voucher-ergasia.gr