Σεισμικές δονήσεις που θα επηρεάσουν την ελληνική αγορά εργασίας για τα επόμενα χρόνια θα προκαλέσει η εφαρμογή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, που βρίσκεται στη Βουλή προς ψήφιση.
Από τον Σεπτέμβρη του 2018 (στην καλύτερη περίπτωση) και αφού λήξει το τρέχον πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η Ελλάδα θα μπορεί να επαναφέρει σε εφαρμογή τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης ως προς το είδος εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης εργασίας και της επεκτασιμότητας συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Σε ότι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, το όριο μπορεί να παρέμεινε σταθερό (στο 5%), ωστόσο έγιναν ευκολότερες καθώς καταργήθηκε η προέγκρισή τους, όπως και το υπουργικό βέτο.
Ο έλεγχός νομιμότητα των απολύσεων (και όχι η έγκρισή τους) περνά πλέον στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο θα συμμετέχουν 4 εκπρόσωποι της κυβέρνησης, 4 εκπρόσωποι των εργαζομένων και 4 εκπρόσωποι των εργοδοτών.
Για να είναι νόμιμες οι απολύσεις πρέπει να έχει προηγηθεί διαβούλευση 30 ημερών μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων. Στη συνέχεια η εταιρεία ανακοινώνει στον ΟΑΕΔ τη λίστα των απολυθέντων υπαλλήλων, προκειμένου να εγγραφούν για να επιδοτηθούν, αφού υποβάλει ένα «κοινωνικό πλάνο» γι αυτούς με συνοδευτικά μέτρα για τον περιορισμό των κοινωνικών συνεπειών των απολύσεων.
Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους – συνδικαλιστές προβλέπεται η απόλυσή τους εφόσον τελέσουν κλοπή ή υπεξαίρεση σε βάρος του εργοδότη ή του εκπροσώπου τους, ή εάν δεν προσέρχονται αδικαιολόγητα στην εργασία τους για διάστημα μεγαλύτερο των 7 ημερών.
Τέλος οι συνδικαλιστικές άδειες περιορίζονται σε 30 μέρες το χρόνο.