ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι δύο πρώτοι Ευρωπαίοι που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό υπέκυψαν στις 21 Φεβρουαρίου 2020.

Ο πρώτος νεκρός λεγόταν Αντριάνο Τρεβιζάν, συνταξιούχος οικοδόμος ηλικίας 78 ετών, απεβίωσε στη Βενετία έπειτα από δέκα ημέρες νοσηλείας για ασθένεια άλλη από τον Covid-19, σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. Μετά τη νοσηλεία του είχε διαγνωσθεί θετικός στον κορονοϊό.

‘Ένας δεύτερος ασθενής προσβεβλημένος απεβίωσε, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA επικαλούμενο πηγές στις υγειονομικές υπηρεσίες, καθώς η νόσος επεκτείνεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής 30 κρούσματα.

Το θύμα ήταν μια γυναίκα κάτοικος της περιφέρειας της Λομβαρδίας όπου βρίσκεται το Μιλάνο, μετέδωσε το ANSA.

Η ανακοίνωση του θανάτου του 78χρονου συνταξιούχου έγινε μέσα σε κλίμα πανικού στην Ιταλία, καθώς καταγράφηκαν εκεί 15 ασθενείς, ανεβάζοντας σε 20 τον συνολικό αριθμό στη χώρα, η οποία είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη. Οι αρχές έκλεισαν τους δημόσιους χώρους σε ένδεκα πόλεις της βόρειας Ιταλίας.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ερωτηθείς στις Βρυξέλλες από ιταλούς δημοσιογράφους, φάνηκε καθησυχαστικός υπογραμμίζοντας πως η Ιταλία «εφαρμόζει πολύ υψηλού επιπέδου προφυλάξεις».

Αποφεύγουμε τα τραγικά λάθη των Ιταλών 

Η Ελληνική κυβέρνηση έχει ρίξει το μεγαλύτερο βάρος της στην αντιμετώπιση της πανδημίας με όλους τους τρόπους και αυτό ειναι στα πολύ θετικά της αλλά θα το συζητήσουμε αργότερα. Στην προσπάθεια που γίνεται απο όλους να αποφύγουμε τα τραγικά λάθη χειρισμού που έκαναν οι Ιταλοί, πέραν της ατομικής υπευθυνότητας κάθε πολίτη που ειναι το Νο1 για την χαλιναγώγηση του ιού, το κυβερνητικό επιτελείο προχωρά σε μια σειρά σημαντικών αποφάσεων.

Οι 2.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία, το απόρρητο σχέδιο Άρτεμις που προβλέπει μέχρι και πλωτά νοσοκομεία αλλά και η τεράστια καμπάνια ενημέρωσης απο το Υπουργείο Υγείας ειναι τα βαριά χαρτιά που ρίχνουν στην μάχη οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Το Υπουργείο Υγείας τρέχει την καμπάνια ενημέρωσης για τα σωστά μέτρα προφύλαξης απο τον ιό με τίτλο “Μένουμε σπίτι” .

Παρακαλούνται οι πολίτες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να εξεταστούν για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 αν έχουν ήπια συμπτώματα. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες αλλά και να εκτεθούν οι ίδιοι στον SARS-CoV-2 σε περίπτωση που δεν νοσούν ήδη.

Δίνουμε προτεραιότητα για την εξέταση στους συμπολίτες μας με σοβαρή αναπνευστική νόσο καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας.

Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας είναι ο περιορισμός κατ᾽οίκον με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης για τα άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα.

Στην προσπάθεια της καλύτερης ενημέρωσης των πολιτών, το Υπουργείο συνεργάζεται και με γνωστούς στο ευρύ κοινό ανθρώπους όπως ειναι ο Θοδωρής Αθερίδης που μιλάει προς όλους μας εξηγώντας την σοβαρότητα της κατάστασης.
Δείτε το βίντεο που κοινοποίησε το Υπουργείο Υγείας με τον Θοδωρή Αθερίδη εδώ
Μένουμε σπίτι όλοι μας και αναλαμβάνουμε και εμεις την ευθύνη που μας αναλογεί στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.