Η σημερινή ημέρα είναι απαιτητική για τη χώρα μας λόγω των ισχυρών ανέμων, ιδίως στα ανατολικά μέρη. Συγκεκριμένα, οι βόρειοι άνεμοι στο νοτιοανατολικό Αιγαίο αναμένεται να φτάσουν τα 7-8 μποφόρ, με ριπές που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 9-10 μποφόρ. Σε περιοχές όπως η Πίνδος και ο Βόλος και προς τα νότια τους, οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους και την ξηρασία αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Αυτό το φαινόμενο, χαρακτηρίζεται ως «Hot-Dry-Windy». Γι’ αυτόν τον λόγο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει τον Νομό Αττικής σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού σήμερα.

Εκτός από τους ισχυρούς ανέμους στο Αιγαίο, υπάρχουν κάποιοι κεραυνοί στα νοτιοανατολικά Αιγαίο (Κρήτη, Δωδεκάνησα) και μπορεί να υπάρξουν τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες συννεφιές τις απογευματινές ώρες στα ορεινά του ηπειρωτικού κορμού. Οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται κοντά στους 39°C στη δυτική Ελλάδα και κοντά στους 37°C στα ανατολικά, λόγω των μελτεμιών που θα δροσίσουν την ατμόσφαιρα. Η Αττική θα βρίσκεται υπό συναγερμό λόγω των ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών που θα φτάσουν έως και τους 37°C, καθιστώντας την ατμόσφαιρα ξηρή.

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης προβλέπονται ήπιοι άνεμοι 3-4 μποφόρ, με ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές συννεφιές. Η θερμοκρασία θα φτάσει κοντά στους 36°C αργά το μεσημέρι.

Συνοψίζοντας, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την επήρεια θερμών αέριων μαζών τις επόμενες ημέρες, προερχόμενων από την Ιταλία. Στην Ευρώπη Βόρεια και Δυτικά, ο καιρός είναι ασταθής.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν υψηλές έως το τέλος της εβδομάδας, κυμαίνονται κοντά στους 38-40°C στα δυτικά ηπειρωτικά, 35-37°C στα ανατολικά και 36-38°C στα νοτιοανατολικά.

Συνολικά, την ημέρα του Αγίου Πνεύματος αναμένονται βόρειοι ανέμοι στο Αιγαίο, αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς, μικρή μείωση της θερμοκρασίας και τοπικές αστάθειες στη βόρεια και βορειοδυτική Ελλάδα το απόγευμα.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις