Δραματική είναι η εξέλιξη της υπόθεσης με το ελληνόκτητο πλοίο «Eternity C», το οποίο βυθίστηκε χθες το βράδυ στην Ερυθρά Θάλασσα, έπειτα από επίθεση των Χούθι.
Ανάμεσα στους 25 επιβαίνοντες —22 μέλη πληρώματος και 3 ένοπλοι φρουροί ασφαλείας— τέσσερις ναυτικοί έχουν επιβεβαιωθεί νεκροί, ενώ 16 αγνοούνται, ανάμεσά τους κι ένας Έλληνας, μέλος της ομάδας φύλαξης του πλοίου.
Το πλήρωμα αποτελείτο από 21 Φιλιππινέζους και έναν Ρώσο, που συγκαταλέγεται στους νεκρούς. Από τους τρεις φρουρούς ασφαλείας, ο ένας Ινδός διασώθηκε, ενώ οι άλλοι δύο —ο Έλληνας και ένας ακόμη Ινδός— αγνοούνται.
Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα το πλοίο να βυθιστεί γρήγορα, καταστρέφοντας τα σωστικά μέσα και αφήνοντας τους ναυτικούς να παλεύουν για τη ζωή τους στα νερά της Ερυθράς Θάλασσας. Από τη στιγμή εκείνη, έχει ξεκινήσει μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Στη διάσωση συνδράμει πλέον και η Σαουδική Αραβία, που έστειλε αεροσκάφος SAR για να ενισχύσει τις προσπάθειες εντοπισμού των αγνοουμένων.
Η τραγωδία του «Eternity C» προστίθεται στις πολλαπλές επιθέσεις που εξαπολύουν οι Χούθι κατά εμπορικών πλοίων στην περιοχή, ανεβάζοντας κατακόρυφα το ρίσκο ναυσιπλοΐας στη στρατηγικής σημασίας διώρυγα.
«Δεν μπορούν όλα τα πλοία να αιτηθούν συνδρομή»
Έντονο προβληματισμό προκαλεί η απουσία στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις των Χούθι, με τελευταία τη βύθιση του ελληνόκτητου «Eternity C». Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα γιατί δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση ή αποτροπή από τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία της αποστολής Aspides, αλλά ούτε και από τα αμερικανικά ή βρετανικά πλοία της επιχείρησης Prosperity Guardian, που υποτίθεται επιτηρούν την περιοχή για την προστασία της ναυσιπλοΐας.
Όπως επισημαίνουν ναυτιλιακές πηγές, μόλις λίγες ημέρες πριν, το περασμένο Σάββατο, είχε σημειωθεί επίθεση και στο επίσης ελληνόκτητο πλοίο Magic Seas, το οποίο βυθίστηκε μετά την αποχώρηση του πληρώματος και των φρουρών ασφαλείας.
Παρά την επικινδυνότητα και τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στην περιοχή, από τότε έως και τη χθεσινή τραγωδία, κανένα πολεμικό πλοίο δεν βρισκόταν σε ακτίνα παρέμβασης, εγείροντας κρίσιμα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των διεθνών αποστολών προστασίας.
Στην ερώτηση ότι κανένα δεν αιτήθηκε συνδρομής για συνοδεία μας απάντησαν ότι «από το σημείο περνούν καθημερινα΄45 πλοία. Δε μπορούν όλα να ζητήσουν συνδρομή. Θα πρέπει να υπάρχει ένα πολεμικό του οποίου η παρουσία του και μόνο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά».
Όσον αφορά την ελληνικά φρεγάτα Ψαρά, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους έχει αποσυρθεί από την επιχείρηση Aspides και υπόκειται πλέον και πάλι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η φρεγάτα εστάλη στο Ομάν και τώρα ταξιδεύει προς την Ινδία για να συμμετάσχει σε κοινή άσκηση με το ινδικό ναυτικό.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις