Αρχική Οικονομία Θετικοί οι Θεσμοί στην πρόταση για τις επιχειρήσεις που χρωστούν από 20.000...

Θετικοί οι Θεσμοί στην πρόταση για τις επιχειρήσεις που χρωστούν από 20.000 έως 50.000 ευρώ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την έγκριση των θεσμών για την ρύθμιση των χρεών μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένει η κυβέρνηση. Στη χθεσινή συνάντηση τα τεχνικά κλιμάκια φάνηκαν να διάκεινται θετικά στην πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά για τις επιχειρήσεις που χρωστούν σε τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους επικεφαλής, κάτι που σημαίνει πως δεν αποκλείεται στο τέλος των διαπραγματεύσεων να υπάρξουν αλλαγές επί της ελληνικής πρότασης.

Η πρόταση προβλέπει μία αυτοματοποιημένη διαδικασία που θα καταστήσει ταχύτερη την ρύθμιση οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Η διαδικασία αναδιάρθρωσης θα περιλαμβάνει έως και 120 δόσεις, με τη μηνιαία δόση προς όλους τους πιστωτές να προκύπτει από την αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδα. Η προτεινόμενη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 50 ευρώ ανά πιστωτή. Αν εγκριθεί η πρόταση, θα πρέπει στη συνέχεια να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Το θέμα της ρύθμισης των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απασχόλησε ειδική ημερίδα που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ). Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης επισημάνθηκε ότι το ΒΕΑ μελετά τη δημιουργία μιας πιλοτικής υπηρεσίας, ανταποδοτικής φύσης, προς τις επιχειρήσεις – μέλη του, με αντικείμενο την υποστήριξη στη διαδικασία υπαγωγής στο μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.