Αρχική Περιφέρειες Θετική η ΚΕΔΕ στην μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους

Θετική η ΚΕΔΕ στην μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Θετικό χαρακτηρίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το άνοιγμα της συζήτησης για τη φορολογική αποκέντρωση και τη μεταφορά σχετικών αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, μ΄αφορμή τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Πιστεύουμε στη φορολογική αποκέντρωση και γενικότερα στην αποκέντρωση» αλλά αυτό πρέπει να σημαίνει πρόσθετους πόρους στους δήμους και όχι αφαίρεση ή μείωση των τωρινών, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στη συνεδρίαση του ΔΣ της, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι ο φόρος των ακινήτων σ΄όλες τις χώρες αξιοποιείται στο σύνολό του από τους δήμους, ενώ σημείωσε ότι μέχρι τώρα η Αυτοδιοίκηση έχει επιδείξει την κοινωνική της αλληλεγγύη στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (άποροι , πολύτεκνοι ΑΜΕΑ κ.α.), με απαλλαγές πληρωμής δημοτικών τελών κ.α.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ακόμη ότι οι δήμοι δεν έχουν μηχανισμό για την είπσραξη αυτού του φόρου, γι αυτό είπε, πρέπει να συνεχιστεί να τον εισπράττει το κράτος αλλά να τον αποδίδει στην Αυτοδιοίκηση στο σύνολό του και να μην παρακρατεί μέρος του, όπως συμβαίνει με άλλες περιπτώσεις.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης τάχθηκε υπέρ της φορολογικής αποκέντρωσης, χωρίς όμως περαιτέρω φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών. Τόνισε ότι είναι θετικό ότι ξεκίνησε η σχετική συζήτηση, σημειώνοντας ότι ο διάλογος αυτός πρέπει να διεξαχθεί με σοβαρότητα και όχι να αποτελέσει «μέρος της κόντρας του διπολισμού».