Αρχική Πολιτική Θετικά νέα! Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε διπλή αύξηση στον κατώτατο μισθό το 2022!

Θετικά νέα! Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε διπλή αύξηση στον κατώτατο μισθό το 2022!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Θα υπάρξει παρέμβαση στον κατώτατο μισθό εντός του 2022, πέρα από τη νομοθετημένη αύξηση 2% από 1/1/2022» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Mega.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός «έχουμε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ταχύτητες που εξέπληξαν ευχάριστα», λέγοντας πως η ανάπτυξη θα έχει αντανάκλαση στον κατώτατο μισθό. «Είμαι αποφασισμένος πως θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση εντός του 2022 και αφού έχουμε λάβει υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και τις  αντοχές των επιχειρήσεων».

Επιπλέον τόνισε, ότι δεν θα ήθελε να ανακοπεί η πορεία πτώσης της ανεργίας και υπογράμμισε ότι η πιο σημαντική παρέμβαση είναι να πιάσει δουλειά κάποιος άνεργος.

Η περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, εντός του 2022 –πέραν του 2% που θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου–  φαίνεται ότι είχε «κλειδώσει» εδώ και λίγο καιρό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας από τους χαμηλόμισθους. Αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει είναι το ποσοστό της αύξησης, το οποίο θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

«Οι  υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης δημιουργούν προϋποθέσεις για να «φύγει η οικονομία μπροστά» και αυτό θα έχει αντανάκλαση και στους μισθούς των εργαζομένων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί κοινωνικό μέρισμα το οποίο θα αντανακλάται και στον κατώτατο μισθό» επεσήμανε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επιβεβαιώνοντας τα σενάρια.

Η νέα διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022. Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, τον Φεβρουάριο αρχικά θα τοποθετηθούν οι κοινωνικοί εταίροι , τα επιστημονικά ινστιτούτα και η Τράπεζα της Ελλάδος και στη συνέχεια θα παραδοθεί το πόρισμα στον υπουργό Εργασίας ο οποίος στα μέσα Ιουλίου 2022 θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το νέο κατώτατο μισθό.