Αρχική Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Πρωτοβουλίες για τους άστεγους της πόλης εν μέσω lockdown

Θεσσαλονίκη: Πρωτοβουλίες για τους άστεγους της πόλης εν μέσω lockdown

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Άντρες, άνω των 50 ετών, ελληνικής καταγωγής αποτελούν την πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν άστεγοι στη Θεσσαλονίκη κι έχουν εντοπιστεί τους τελευταίους τρεις μήνες από την Ομάδα Εργασίας στο Δρόμο (Streetwork) της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

Συνολικά, η ομάδα Streetwork έχει εντοπίσει την περίοδο αυτή 106 ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες αστεγίας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι άντρες (87) και ελληνικής καταγωγής οι 90. Η πλειοψηφία τους εντάσσεται στην ηλικιακή ομάδα 51- 65 ετών (51), ενώ η δεύτερη σε αριθμό ηλικιακή ομάδα είναι αυτή των 36 – 50 ετών (30).

Στα βασικά είδη που έχουν ανάγκη την περίοδο αυτή οι άστεγοι προστίθενται και οι μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό. Διάχυτος είναι ο φόβος τους για το κατά πόσο έχουν πρακτικά δυνατότητα πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Είδη πρώτης ανάγκης και δωρεές

Ειδικότερα, την τρέχουσα περίοδο με τις ιδιαιτερότητες που έχει λόγω καραντίνας, η ομάδα Streetwork της ΑΡΣΙΣ εντοπίζει και προσεγγίζει άστεγους στους δρόμους της πόλης. Τους ενημερώνει για τα μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης του ιού και διανέμει μάσκες και αντισηπτικά.

Παράλληλα, δίνει βεβαιώσεις μετακίνησης που αφορούν την εξυπηρέτηση αστέγων από υπηρεσίες της ΑΡΣΙΣ για την αποφυγή προστίμων. Επίσης, λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε περίπτωση ασθενείας, καθώς πολλοί δεν έχουν τηλέφωνο.

Τέλος, διανέμει είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, νερό και sleeping bag, σε συνεργασία με την Τράπεζα Συλλογής Ειδών Πρώτης Ανάγκης “Συν – Πραξη” της ΑΡΣΙΣ. Επιπλέον, διανέμει είδη που μπορεί να προκύψουν μετά από δωρεές και ενημερώνει για δομές του Δήμου Θεσσαλονίκης (Υπνωτήριο Αστέγων, Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας), καθώς και για χώρους έκτακτης διαμονής σε επείγουσες καταστάσεις.

Το πρόγραμμα Streetwork

Το πρόγραμμα Streetwork υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών (Ιούνιος 2017 -Αύγουστος 2020) από την ΑΡΣΙΣ και το Δήμο Θεσσαλονίκης με τη δωρεά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Ωστόσο, «η ΑΡΣΙΣ αποφάσισε να συνεχιστεί η δράση της ομάδας Streetwork, αφού αποτελεί βασικό τρόπο προσέγγισης και υποστήριξης των ατόμων που διαβιούν στο δρόμο και μάλιστα εν μέσω καραντίνας».