Με ένταση και υψηλούς τόνους συνεχίστηκε σήμερα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η δίκη των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis, Φιλίστορα Δεσταμπασίδη και Μαρίας Μαραγγέλη, οι οποίοι κατηγορούνται για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης και της ψευδούς κατάθεσης, κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή.

Στο εδώλιο των μαρτύρων βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση βάσει των καταθέσεων των δύο κατηγορουμένων, οι οποίες – όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια – ήταν αναληθείς και συκοφαντικές.

Κατά την εξέλιξη της διαδικασίας, η ατμόσφαιρα στην αίθουσα του δικαστηρίου φορτίστηκε έντονα, με αποκορύφωμα ένα έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του κ. Γεωργιάδη και του συνηγόρου της κατηγορούμενης, Κωνσταντίνου Δούκα. Η αντιπαράθεση λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε σωματική σύγκρουση, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της φρουράς για να αποφευχθούν τα χειρότερα και να αποκατασταθεί η τάξη.

«Άθλιοι! Είναι άθλιοι! Να ντρέπεστε! Να ντρέπεσαι γι’ αυτό που σε έκανε η μάνα σου» είπε ο κ. Γεωργιάδης στον συνήγορο με αφορμή ερωτήσεις που εκείνος του έθετε για τα όσα είχε υποστηρίξει εναντίον του η Μαρία Μαραγγέλη. Στο σημείο αυτό, όμως, ο κ. Δούκας άρχισε να φωνάζει και να κινείται προς το μέρος του μάρτυρα ζητώντας του να ανακαλέσει και πετώντας το μικρόφωνο στο πάτωμα. Τελικά η δίκη διεκόπη για λίγο ώστε να πέσουν οι τόνοι και όταν το δικαστήριο επανήλθε ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Ζητώ συγγνώμη δεν ήθελα να τον προσβάλω σε κάθε περίπτωση εγώ παραφέρθηκα».

Νωρίτερα, αρχίζοντας την κατάθεσή του ο κ. Γεωργιάδης είχε ανάφερε στο δικαστήριο απευθυνόμενος στον εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Φιλίστορα Δεσταμπασίδη, Ιπποκράτη Μυλωνά. «Όλοι είμαστε αθώοι και είναι ντροπή που άκουσα ότι δεν σέβεστε την πράξη αρχειοθέτησης (σ.σ των αρχικών κατηγοριών), δεν σας επιτρέπω. Να σέβεστε την αθωότητά μου. Θα ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματά μου, θα καταθέσω μήνυση», είπε ακόμη ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον κ. Μυλωνά, ο οποίος νωρίτερα είχε τοποθετηθεί στο ακροατήριο επί της υπόθεσης.

Μυλωνάς: Κάντε μου μήνυση. Νομίζετε ότι θα σας φοβηθώ; Εσείς να μας πείτε για τα αδιευκρίνιστα…

Γεωργιάδης: Το τεκμήριο της αθωότητας είναι κατάκτηση του δυτικού μας κόσμου και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να το αμφισβητεί.

Πρόεδρος: Όχι εντάσεις, ο συνήγορος κάνει τη δουλειά του.

Γεωργιάδης: Δεν είναι δουλειά του αυτό. Δουλειά του είναι να υπερασπιστεί τον πελάτη του.

Μυλωνάς: Και να ρωτάω και για τα αδιευκρίνιστα…

Γεωργιάδης: Αυτό είναι δουλειά της εφορίας.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στο δικαστήριο ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως κατά τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας το επίδικό διάστημα η Novartis όχι μόνο δεν είχε ευνοηθεί από την πολιτική του αλλά το αντίθετο, είχε ζημιωθεί σε σχέση με άλλες φαρμακευτικές. «Νόμιζαν πως αν έβαζαν κάποιον στις φυλακές θα κέρδιζαν τις εκλογές. Ήρθα εδώ για να μάθω ποιοι τους έβαλαν να τα πουν αυτά» κατέθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος δέχθηκε στη συνέχεια σειρά ερωτήσεων από την έδρα.

Πρόεδρος: Τον κ. Φρουζή τον γνωρίζατε; Είχατε επικοινωνίες;

Γεωργιάδης: Τον κ. Φρουζή τον γνώρισα ως υπουργός Υγείας, ήταν πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Είχα και προσωπικές επικοινωνίες και επικοινωνίες με τη συμμετοχή κι άλλων στελεχών.

Πρόεδρος: Μπορούσε δηλαδή να σας κάνει ένα τηλέφωνο;

Γεωργιάδης: Μου έκανε συνεχώς. Στην παρούσα μου θητεία έχω αντίστοιχη σχέση με τον νυν πρόεδρο του ΣΦΕΕ, κ. Παπαδημητρίου.

Πρόεδρος: Τι ήταν το Harvard Project;

Γεωργιάδης: Εσείς να μου πείτε… Μου ζήτησαν να κάνω ένα χαιρετισμό σε μια εκδήλωση. Πήγα, μίλησα, έφυγα. Μετά έμαθα ότι με κατηγορούν ότι έφαγα 250.000 ευρώ.

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα όσα οι δύο κατηγορούμενοι του είχαν προσάψει υπό καθεστώς προστασίας. Ενδεικτικά ανέφερε: «Ξαφνικά διάβασα από κάποια κυρία Κελέση (σ.σ. κωδική ονομασία της Μαρίας Μαραγγέλη) ότι η Novartis μου έδωσε 2 εκατ. ευρώ και πως είχε προνομιακή μεταχείριση. Ζήτησα όλα τα στοιχεία και η Novartis όχι μόνο δεν είχε πάρει χρήματα αλλά είχε πάρει τα λιγότερα χρήματα από τις άλλες φαρμακευτικές. Μόνο προνομιακή μεταχείριση δεν είχε» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης για να συνεχίσει: «Είχε πάρει λιγότερα χρήματα από ότι έπρεπε να έχει πάρει. Η κυρία Μαραγγελεη είπε ότι εγώ πήρα 2 εκατ. ευρώ από την εταιρεία. Να πω απλά ότι ο οικονομικός εισαγγελέας στη πράξη αρχειοθέτησης ανέφερε ότι εγώ είχα αδικήσει τη Novartis. Είμαι εδώ για να μάθω ποιοι τους έβαλαν αυτούς τους ανθρώπους. Επί των ημερών μου η Novartis έχασε το 1/3 του τζίρου της και με λάδωνε κιόλας;».

Πρόεδρος: Σας γνώριζαν οι κατηγορούμενοι; Γιατί να τα πουν αυτά για εσάς;

Γεωργιάδης: Τα έλεγαν για να βλάψουν την κυβέρνηση αλλά και για να πάρουν λεφτά από τους Αμερικανούς…

Πρόεδρος: Γιατί να στόχευσαν προσωπικά σε εσάς αλλά και στα άλλα πρόσωπα;

Γεωργιάδης: Η επιλογή έγινε από την τότε κυβέρνηση αλλά δεν πιστεύω ότι το έκαναν μόνο για πολιτικούς λόγους, το έκαναν και για ίδιον όφελος. Και είπαν αυτά που άρεσαν στην τότε κυβέρνηση. Για να καταλάβετε το παράλογο δεν αναφέρθηκαν ποτέ στις περιόδους που πραγματικά υπήρξε σπατάλη στο φάρμακο.

Πρόεδρος: Με τον κ. Μανιαδάκη τι σχέση είχατε;

Γεωργιάδης: Ήταν σύμβουλός μου, ήταν σύμβουλος του προκατόχου μου του κ. Σαλμά και είναι ο «νούμερο 1» στο φάρμακο.

Πρόεδρος: Συμμετείχατε στην επιτροπή τιμών;

Γεωργιάδης: Όχι δεν συμμετείχα.

Πρόεδρος: Γιατί να στοχοποιήσουν εσάς και όχι κάποιον άλλον;

Γεωργιάδης: Να το πω λαϊκά, είμαι ένα πρόσωπο που πουλάει. Πολιτική ήταν η στόχευση.

Πρόεδρος: Υπήρχε δηλαδή κάποιο πολιτικό παιχνίδι;

Γεωργιάδης: 100%, δεν υπάρχει αμφιβολία. Νόμιζαν πως αν έβαζαν κάποιον στη φυλακή θα κέρδιζαν τις εκλογές.

Εισαγγελέας: Τότε γιατί πήγαν πρώτα και κατέθεσαν στην Αμερική;

Γεωργιάδης: Για να βγάλουν λεφτά. Στις καταθέσεις τους εκεί δεν λένε τίποτα για εμένα. Μετά όταν κατέθεσαν στην Ελλάδα βάλανε και τους πολιτικούς.

Μιχάλης Δημητρακοπούλος (συνήγορος του κ. Γεωργιάδη): Ο Δεσταμπασίδης σας κατηγόρησε ότι κάνατε ξέπλυμα τις δωροδοκίες Novartis μέσα από τις εκδόσεις και τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Τι απαντάτε σε αυτό;

Γεωργιάδης: Εγώ βιβλία εκδίδω από το 1993, εκδηλώσεις ξεκίνησα το 1996, εκπομπές τηλεμάρκετινγκ το 2000. Ήταν το σταθερό μου επάγγελμα πριν μπω στη πολιτική, πριν εκλεγώ βουλευτής. Είναι γελοία αυτή η κατηγορία. Αλλά ας υποθέσουμε ότι πράγματι αποφάσισα να κάνω ξέπλυμα με τις εκδόσεις. Δεν θα ήταν λογικό να έχω μεγαλύτερο τζίρο; Αν δείτε όμως τους τζίρους βαίνουν μειούμενοι ακολουθώντας την τότε τάση της αγοράς. Αν έβλεπε τους τζίρους των εταιρειών μου ο Δεσταμπασίδης θα καταλάβαινε ότι αυτό δεν έπρεπε να το πει γιατί ήταν βλακώδες.

Μιχάλης Δημητρακοπούλος: Πείτε ποια είναι τα αδιευκρίνιστα;

Γεωργιάδης: Η οικονομική εισαγγελέα έχει αρμοδιότητα ως προς το ξέπλυμα τα άλλα είναι της ΑΑΔΕ. Επί έξι χρόνια έγινε έλεγχος, μου άνοιξαν λογαριασμούς. Η εισαγγελία Διαφθοράς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ξεπλύματος. Το κομμάτι των εσόδων μου από την εταιρεία μου χαρακτηρίζεται αδιευκρίνιστο. Έγινε ο έλεγχος δεν βρέθηκε κάτι. Γράφει το πόρισμα ότι οι τζίροι των εταιρειών μου υπερκαλύπτουν αυτά τα ποσά.

Μιχάλης Δημητρακόπουλος: Γιατί κατέθεσαν όσα κατέθεσαν;

Γεωργιαδης: Πιστεύω ότι δέχθηκαν να παίξουν το ρόλο των συκοφαντών με αντάλλαγμα τη προστασία τους από την τότε κυβέρνηση. Αυτό που είπε την επόμενη ημέρα ο κ. Πολάκης ότι “«πιάσαμε δύο πουλάκια και κελάηδησαν », τα λέει όλα. …

O Δεσταμπασίδης

Ερωτήσεις όμως στον Άδωνι Γεωργιάδη υπέβαλε  και ο κατηγορούμενος, Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης, ασκώντας το σχετικό δικαίωμα που του δίνει ο νόμος. Ενδεικτικά:

Δεσταμπασίδης: Κύριε μάρτυς ποια είναι η γνώμη σας για το θεσμό του προστατευόμενου μάρτυρα;

Γεωργιάδης: Ο θεσμός μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος αρκεί να τηρούνται οι προϋποθέσεις που είχαμε βάλει. Στη δική σας περίπτωση παραβιάστηκαν όλες οι προϋποθέσεις. Για να ενισχυθεί όμως ο θεσμός εσείς πρέπει να τιμωρηθείτε αυστηρά ώστε να μην χρησιμοποιήσει ξανά άλλος αυτό τον ιερό θεσμό όπως εσείς. Επιπλέον λειτουργήσατε όπως λειτουργήσατε γιατί είχατε ίδιον όφελος. Πήρατε λεφτά από την Αμερική, παραβιάσατε το νόμο.

Δεσταμπασίδης: Εφόσον λέτε ότι δεν υπήρχε σκάνδαλο πολιτικό μήπως υπήρχε σκάνδαλο άλλων επαγγελματιών;

Γεωργιάδης: Κατά καιρούς και άλλες εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει αθέμιτες πρακτικές και αυτό είναι απαράδεκτο.

Δεσταμπασίδης: Εμπλέκονταν και γιατροί;

Γεωργιάδης: Ναι.

Δεσταμπασίδης: Πώς εξηγείτε ότι δεν υπάρχει ούτε μια καταδικαστική απόφαση;

Γεωργιάδης: Φταίτε και εσείς σε αυτό, στρέψατε την υπόθεση με τα όσα λέγατε στα πολιτικά πρόσωπα.

Δεσταμπασίδης: Εγώ μόνο έδωσα στοιχεία για χρηματισμό 4.000 γιατρών. Γιατί δεν έχει δικαστεί κάνεις;

Γεωργιάδης: Χαίρομαι που τα δώσατε αυτά τα στοιχεία αλλά εγώ δεν είμαι δικαστής να σας απαντήσω.

Δεσταμπασίδης: Γνωρίζετε ότι ο κ. Σαλμας είχε καταθέσει δυο πορίσματα κατά της Novartis στην εισαγγελία;

Γεωργιάδης: Ναι το άκουσα που το έλεγε.

Δεσταμπασίδης: Το σύστημα τιμολόγησης είχε «παραθυράκια» για να το εκμεταλλευτούν οι φαρμακευτικές;

Γεωργιάδης: Όχι δεν είχε, είναι από τα πλέον αυστηρά…

Δεσταμπασίδης: Πώς εξηγείτε την αναφορά του ονόματος σε εσωτερικά έγγραφα της Novartis. Αναγράφουν το όνομα σας με όρους όπως «ανταμοιβή», «στήριξη», «δέσμευση».

Γεωργιάδης: Αν υπάρχουν αυτά τα έγγραφα να μου τα δώσετε για να ετοιμάσω την αγωγή. Μα πω όμως πως ότι λένε μεταξύ τους οι υπάλληλοι μιας εταιρείας είναι δικό τους θέμα. Ο πολιτικός μιλάει δημόσια με τις αποφάσεις του. Η Novartis επί θητείας μου ζημιώθηκε.

Μιχάλης Δημητρακόπουλος: Υπάρχουν αυτά τα έγγραφα; Να τα φέρετε…

Δεσταμπασίδης: Πολύ ωραία. Αν υπάρχουν….

Λίγο αργότερα ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε εκ νέου στον τότε ισχυρό άνδρα της Novartis στην Ελλάδα Κων. Φρουζή αλλά και στην Μαρία Μαραγγέλη η οποία βρίσκεται στη Μάλτα όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο και και εκπροσωπείται στη δίκη τον δικηγόρο της, κ. Δούκα.

«Δεν μου άφησε ποτέ κανένα υπονοούμενο δωροδοκίας ο κ. Φρουζής. Δεν μου έχει κάνει ποτέ το παραμικρό δώρο. Ο κ. Φρουζής πρέπει να εκτιμηθεί από την ελληνική δημοκρατία γιατί έχει ταλαιπωρηθεί πολύ δέχθηκε πιέσεις αλλά δεν υποχώρησε”» είπε ο κ. Γεωργιάδης και απευθυνόμενος στον Δεσταμπασίδη επισήμανε: «Να μας πείτε ποιος σας έβαλε αντρίκια. Να μας πείτε αυτό και τέλος. Ποιος σας έβαλε; Πες μας να καθαρίσεις το όνομα σου».

Δεσταμπασίδης: Αληθεύει ότι το Δεκεμβρίου του 2014 είχατε πάει στο χριστουγεννιάτικο πάρτι της Novartis για δημοσιογράφους;

Γεωργιάδης: Ναι με είχε καλέσει μια δημοσιογράφος. Και; Να επαναλάβω ότι είχα πολύ καλή σχέση με τον Φρουζή. (…) Εκπλήσσομαι πάντως που ακόμη και σήμερα που ο κ. Δεσταμπασίδης δεν λέει μία συγγνώμη. Η καταδίκη σου πρέπει να είναι παραδειγματική. Το να μη ζητάει συγνώμη ένας τέτοιος συκοφάντης με ξεπερνάει …

Εν συνεχεία ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην Μαρία Μαραγγέλη για να επισημάνει: «Πιστεύω ότι είναι στη Μάλτα και τρώει τα λεφτά, είναι μεγάλη ασέβεια που δεν έχει έρθει στη δίκη. Δεν είναι δικονομικό το ζήτημα. Είναι θέμα σεβασμού της Δικαιοσύνης (…). Είναι μια ψεύτρα και δεν είναι εδώ γιατί φοβάται την αλήθεια».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις